Rapport från Almedalen 2016

I år höll jag ett föredrag under Almedalsveckan på Campus Gotland. Det kom 8 intresserade personer. I det stora utbud som är under Almedalsveckan i Visby med över 3000 arrangemang är jag glad för att de kom.

Jag delade också ut bokmärken om senaste boken och pratade med de som stannade upp. Många är på väg till sina seminarier och har bråttom, men flera stannar till. På frågan om de känner någon som har migrän svarar de då att de själva har, eller någon nära anhörig eller kollega på jobb. Det är så glädjande med människor som bryr sig om sina medmänniskor och vill sprida informationen om metoden till dem som lider – och själv prova om de har migrän.

Metoden är utan biverkningar och om den fungerar är den fantastisk! För att bli av med smärtan är underbart. Då kan man verkligen leva sitt eget liv. Inte begränsa sig för att man kanske får ont i huvudet om man gör något ansträngande, och ofta roligt.

I Almedalen gick det bra att hålla tiderna för måltiderna om man hade med sig nödproviant. Luncherna på Campus Gotland var tillräckliga förstås, med stor salladsbuffé. Men på kvällarna kunde det vara svårare med maten. Restaurangerna är ofta fullbokade och alternativen är smörgåsar. Men med morötter och selleri med sig så fungerar det bra med en matig smörgås. Biblioteket hade bra alternativ, dessutom nära själva Almedalen. Det är trevligt att avsluta dagen med en picnic där och lyssna på talen.

Picnic i Almedalen på kvällen. Smörgås med chevreost, selleri och en platt persika. Gott och enkelt.


Avslutningsmiddag på restaurang. Fisk, kikärter och rödkålssallad. Bröd till förstås. Visste inte hur mycket rödkål det skulle bli så jag bad om extra – och fick en skål extra med rödkålssallad! Så gott!


Kokta gulbetor är så gott och vackert, med rostbiff och Finn Crips hålls blodsockret stabilt. Vattenmelonen efteråt var läskande och gav lite mer fibrer. Perfekt picnic mat.


Färska hallon kan man frossa i under juli. Ofta blir det som mellanmål med lite kvarg till. Mycket gott.

Ser fram emot nästa år i Almedalen! Sommar, värme och många intresserade människor.

Kristina Ahlström


Världens längsta bokbord

Söndagen den 21 augusti har du möjlighet att prata med mig om metoden som gör mig fri från migrän. Jag finns vid världens längsta bokbord  utanför författarnas hus på Drottninggatan 88, vid Centralbadsparken i Stockholm.

Du har då också möjlighet att köpa böckerna till specialpris och få dem signerade:

Fri från migrän (2014)                                 180 kr
Fri från migrän – Handboken (2016)    150 kr
Båda böckerna för                                      300 kr

Läs mer om böckerna här: första boken och andra boken.

Läs mer om bokbordet här.

Kristina Ahlström

 

Film om socker

Sockerfilmen

Du kan fortfarande se  Sockerfilmen på Svtplay.

Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock – för både hjärta, hjärna och mage. Filmen kan ses till lördagen den 20 augusti i höst.

Filmen visar skrämmande tydligt effekterna av socker för oss.

Kristina Ahlström

Ännu mer hallon

IMG_1013

Färska hallon är fantastiskt gott. Tillsammans med kokosflingor och kvarg blir det ett utmärkt mellanmål som håller blodsockret stabilt. Jag kan äta det på förmiddagen, eftermiddagen eller som det sista mellanmålet vid nio-tiden på kvällen. Det är en kort säsong med svenska hallon men nu gäller det att passa på.

Kristina Ahlström

Bär för stabilt blodsocker

IMG_0691

Jordgubbar är utmärkta bär för att hålla blodsockret stabilt. Juli månad är en härlig tid med svenska bär. Jordgubbar, hallon och vinbär finns och smakar ljuvligt. De påverkar inte blodsockret lika snabbt som apelsiner och bananer, eller äpplen och päron.

Som mellanmål äter jag ändå dem inte ensamma. Tar helst kvarg och kokosflingor till, eller en smörgås med ost. Så blir även mellanmålet en väl sammansatt måltid som håller blodsockret garanterat stabilt, och min migrän borta.

Till det dricker jag vatten, som är underbart när det är varmt. Det släcker törsten och gör tanken klarare i värmen. Te och kaffe går också bra men jag undviker saft och läsk, det påverkar blodsockret för mycket och dessutom gillar jag det inte. När man undviker tillsatt socker så förändras smaken, och det blir för sött helt enkelt med läsk och saft när man vant sig av med det.

Fortsatt trevlig och smärtfri sommar!

Kristina Ahlström

 

#Almedalen

IMG_0711

Almedalsveckan är utmärkt för att träffa andra som är intresserade av samhällsfrågor. Har lyssnat på flera intressanta seminarier och fått prata med andra om vikten av vetenskaplig utvärdering av metoden som gör flera fria från migrän. När jag kommer hem gäller det att följa upp alla samtal.

På gågatorna har jag delat ut bokmärke med information om hemsidan och talat med flera som är intresserade. Så många känner igen sig när jag berättar om hur stressen ofta innebär att man äter fel eller inget alls. För mig är stress ett skensamband när det gäller migrän. Så länge jag äter rätt och håller blodsockret stabilt får jag ingen migrän!

På många seminarier talar de om vikten av att nå ut med hälsobudskap till fler. Vi står inför en epidemi av ohälsa som vi kan förhindra genom att ändra livsstil. Alla kan bidra och man inte bara förhindrar sjukdom man mår så himla bra när man håller blodsockret stabilt som jag gör. Rekommenderar alla att prova, inte bara migränpatienter. Testa dig själv i 14 – dagar och se om du känner någon skillnad. I mina böcker finns en testmeny du kan använda. Prova!

Soliga hälsningar

Kristina Ahlström

Rodolfo Lows bok hos Bokbörsen

Nu finns återigen några exemplar av Rodolfo Lows bok på svenska hos Bokbörsen, se här.

Det är den bok som förändrade mitt liv i augusti 1990. När jag läste hans fallbeskrivningar kände jag igen mig. Jag ändrade kosten med detsamma och lyckades bli fri från migrän. Boken heter på svenska Migrän kan besegras med diet. Den gavs ut första gången på svenska 1989, så det har gått några år sedan dess. Men om du vill fördjupa dig inom området kan jag rekommendera den.

DSC_0503

 

 

 

 

 

Kristina Ahlström

#Blogg100 avslutning

Publicerat 2016-06-08, 20:56

I dag är det 100 dagar sedan #Blogg100 startade. Jag har bloggat nästan varje dag, missat några dagar på grund av resor och mycket annat att tänka på. Det har varit intressant att vara med. Har fått bra träning på att blogga och tänka ut innehåll. Men det är också skönt att det är över. Nu blir det inte blogginlägg varje dag.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Kurs-mellanmål

I dag blev jag positivt överraskad på en kurs. Det var en halvdagskurs som började 13.30 och slutade 16.30. I inbjudan stod ”Registrering sker mellan kl. 13.15 – 13.30, då kaffe och smörgås serveras.” Först tänkte jag ta med grönsaker som förstärkning till smörgåsen som en lunch, men jag valde att äta lunch innan i stället och ta en kopp te när jag kom till kursen. Och tur var det. För det var ingen smörgås som serverades utan en kanelbulle med frukt och godis. 

Då kom jag på att jag glömt mina skorpor! Bäst att ordna det med en gång innan kursen börjat. Tog upp det med kursvärdinnan. Bad om osötade skorpor eller knäckebröd, ingen smörgås bara något enkelt. Så glad jag blev i pausen när jag såg fatet med bröd och margarin. Tog ett äpple till och mådde mycket bra.

IMG_0444

Sedan var det roligt att se att flera andra tog en smörgås till mellanmål. Så kul. Alla vill inte ha kakor och frukt till mellanmål.

Man ska fråga och det brukar ordna sig. Enkelt att ordna med bröd och lite margarin, frukt brukar finnas. För de som inte tål gluten kan det vara svårare att ordna ett improviserat mellanmål, glutenfritt bröd håller inte blodsockret lika stabilt som bröd med gluten. Så allra säkrast är förstås som alltid att ha med sig själv något som man vet man tål och som håller blodsockret stabilt.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Skatt på socker?

I går debatterades om sockerskatt i Agenda, SVT 1. I programmet sägs att hälften av alla i Sverige är överviktiga eller feta och störst är viktökningen hos barn. Se programmet här. Hur har det kunnat bli så? Mat finns i överflöd och tillgängligheten är stor. Tidningar och annan media har mängder av recept och matlagningsprogram.

Vi måste äta för att leva men lever vi för att äta? Själv måste jag äta regelbundet för att inte få migrän, jag mår också mycket bättre om jag inte äter tillsatt socker. Stabilt blodsocker är en bra levnadsregel. Men information om näringsinnehåll och mat i förhållande till hur det påverkar blodsockret är inte så vanligt. Bara om att maten är god och vacker, men näringsinnehållet är viktigt.

Allt fler länder inför skatt på drycker med tillsatt socker. Debatten i programmet gällde om inte Sverige ska införa det också. Folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström ser det som ett jättestort problem att vi äter så mycket socker, men vill inte nu införa en skatt på socker utan vill se frågan belyst i ett större sammanhang. Han vill se över frågan om övervikt i ett helhetsperspektiv medan professor och experten på barnfetma Claes Marcus anser att frågan är utredd tillräckligt, varför inte börja nu?

Ministern konstaterar att övervikten riskerar hälsan för individerna och riskerar att orsaka enorma kostnader för samhället. Dags att sätta fart på arbetet med bra mat för alla, men är en utredning tillräckligt? Vi kan redan nu göra mer. Håll blodsockret stabilt kan hjälpa många fler. Mig har det gett hälsa och jag undviker migrän när blodsockret är stabilt. Underbart. Fler måste få information om detta. Sprid informationen vidare.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Surkåls-sällskap

IMG_0305

Surkål i glasburk som behöver stå svalt är inte lätta att hitta. I den här butiken hittade jag dem först sedan jag frågat personalen. I en kyldisk fanns det färdig middagsmat, princesstårtor och surkål. Jag hade inte hittat surkålen om jag inte frågat.

Finns kanske inte någon bättre plats för dem, så om du söker surkål – Fråga var de finns, för man råkar inte bara hitta dem, om man inte letar efter färdigmat eller princesstårtor.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Sommar och mat

När det blir varmt är det lätt att hoppa över måltider, ta en enkel sallad men jag får aldrig glömma tallriksmodellen. Alltid tänka på att det till lunch och middag finns som jag säger fiberrika grönsaker, grova grönsaker som håller blodsockret stabilt. Vanlig grönsallad, tomat och gurka räcker inte till, även om det är gott och friskt på sommaren.

Gott och vackert i  en sommarsallad är sockerärter, sparris, selleri och rödlök. Morötter passar alltid och surkål är en fantastisk rätt. Surkål på burk i kylskåpet gör att jag alltid har rätt grönsak till maten. Bara att öppna burken och ta två matskedar så är grönsaksdelen klart – om man har bråttom. Gott är det också, håller bra om man ska på picnic och det inte kan förvaras helt svalt innan man äter. Så visst finns det bra fiberrika grönsaker.

Nu har jag även rädisor som jag odlar på balkongen. Toppen, när jag gallrar svagare plantor kan jag även äta de späda bladen. De är peppriga och goda i smaken. Så tar jag tillvara än mer näring.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Vetenskaplighet inom journalistiken

I dag delades IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistiken – Hans Bergström-priset – ut till Bo Lindquist, reporter och producent vid SVT Dokumentär. Priset delades ut inom ramen för ett seminarium om medias viktiga roll i att granska forskningsvärlden. Mycket viktig fråga.

Som inom alla områden behöver även forskning synas utifrån. Vi behöver någon som kan ställa kritiska och kanske besvärliga frågor. Det är en förutsättning för ett gott samhälle.

Kristina Ahlström
#Blogg100