Carina 54 år

Carinas berättelse

Ålder: 54 år
Yrke: Lantbrukare
Använt metoden sedan juli 2015
Publicerad första gången 15 maj 2016
Tillägg 29 november 2017 

Tillägg 29 november 2017
Det är nu drygt 2 år sedan jag började äta efter Kristinas  metod för att bekämpa migränen. Jag är fortfarande övertygad om att detta är nyckeln till att hålla  migränen i schack.  Ett stabilt blodsocker.

I början var jag väldigt noga med vad jag åt och fick ett bra resultat. Jag vaknade inte med ont i huvudet och jag kände mej mycket piggare och starkare. Med tiden så känner jag att jag har ändrat mina preferenser om vad jag är sugen på att äta och det i sin tur gör att jag håller blodsockret stabilare utan att behöva tänka på det så mycket. Det blir  en vana.

Jag känner också bättre av vad som händer i kroppen efter eller före en måltid. Jag blir mera van att må bra efter måltiden och inte bara väldigt mätt. Ibland trillar jag dit i alla fall, men då har jag också  oftast en förklaring till varför. Det är en sådan enkel sak att verkligen försöka äta lite nyttigare så det skulle alla må bra av.

15 maj 2016
Min migränhistoria är lång. Jag har alltid haft ont i huvudet då och då, men inte förstått att det var migrän. När jag fick mera problem och blev mera hindrad av huvudvärken började jag förstå att det var migrän det handlade om.

Det blev en ond cirkel. Jag vaknade ofta av migrän och kunde då bli sängliggande ibland hela dagen eller komma upp efter några timmar om medicinen hjälpt. Sedan skulle man ju arbeta ifatt och då åt jag väl inte heller ordentligt och sedan fick jag ont igen. De sista 10 åren hade jag anfall säkert 2-4 dagar i månaden. Ibland mer ibland mindre. Fick jag ett anfall kunde jag inte jobba vidare då kräktes jag.

När jag hörde talas  om boken Fri från migrän  var jag så trött på att migränen hindrade mej i mitt liv. Hade precis börjat testa löpning för att se till att jag motionerade regelbundet med någon pulshöjande aktivitet. Utöver att jag i mitt yrke rör mej ordentligt varje dag.

När jag läst Fri från migrän började jag genast tänka utifrån att hålla blodsockret stabilt. Jag läste också om GI-kost för att lära mej hur olika livsmedel påverkade blodsockret.

När jag provade metoden var jag mest noga med att hålla mattiderna, jag såg till att alla måltider innehöll bra saker för blodsockret. Åt jag söta saker eller drack vin gjorde jag det i samband med måltiderna och då var det inga problem.

Svårast är när man måste anpassa sej till andra. Om man inte hade kunnat förutse att det inte skulle finnas bra mat tillgängligt.

Jämfört med mitt tidigare liv känner jag mej mycket piggare och ”klarare” o gladare. Orken och konditionen blir bättre istället för att bli sämre som när jag blev sängliggande då o då. Jag tror också att löpandet är bra för mej. Inga långa sträckor alls men det kan ju hjälpa till att stabilisera blodsockret flera dagar har jag läst. Jag känner mej lite känsligare nu på vintern när jag inte kan springa på samma sätt.

Jag blir också mera känslig för hur jag mår av vad jag stoppar i mej och känner att det hettar när sockret börjar sjunka. Och då måste jag ha mat. Det är fantastiskt vad maten kan påverka och vad mycket ”gift” som finns i affärerna. 

Jag har haft några känningar vid tidpunkter när maten framförallt inte stämt för mej, men jag har inte vaknat av migränkänningar en enda gång sedan jag läste din bok. Så var det oftast förr att jag vaknade och hade ont och kunde bli liggande hela dagen i smärtor. Då hade jag antagligen ätit dåligt dagen innan tror jag nu.

Mitt tips till andra som vill prova metoden är varför lida av något som man inte behöver ha? Om man inte ens vill testa ordentligt så har man ju valt att ha ont i huvudet.  Det är ingen som blir skadad av nyttig mat så varför de inte ger det en chans förstår jag inte.