Veronica 46 år och hennes son 10 år

Veronica och hennes son
Ålder: 47 och 10
Använt metoden sedan jan 2016
Publicerat 3 oktober 2017

Min migränhistoria började vid 30 års ålder då jag fick jag mitt första riktiga migränanfall. Sen dess har jag nog provat det mesta. Homeopati, massage, naprapat, osteopat, kiropraktor, akupunktur, atlaskotan, betablockerare som förebyggande, låg dos av tabletter för depression som sömnhjälp, kostomläggningar och så klart olika slags migräntabletter. Med åren har migränen blivit värre och värre. Den enda gången jag har varit migränfri var när jag var gravid och när jag ammade. Någon dag efter jag slutat ammat kom den tillbaks. Oavsett om jag pluggat, jobbat fysiskt i ladugård, varit föräldraledig eller jobbat på kontor så har migränen varit där. Till slut hade jag kronisk huvudvärk och sista året blev det mer och mer tabletter för att kunna klara vardagen.

När jag hörde talas om boken Fri från migrän kände jag för fösta gången hopp. Under alla mina år med migrän har jag aldrig hört om någon som blivit av med sin migrän. Jag sträckläste den och kände genast att allt stämde så otroligt bra! Äntligen några som vet vad de pratar om!

När jag läst Fri från migrän berörde boken mig mycket. Den gav mig hopp över att kunna bli bättre, sorg över att jag inte fått kunskap om detta tidigare men också en stor oro att jag skulle kunna äta på detta sätt. Jag började med att avgifta mig från tabletterna. Fruktansvärt, men nödvändigt.

Jag gav mig själv en vecka för att handla rätt slags kost, läsa om fiberrik mat och tänka igenom hur jag skulle äta. Det tog ett tag att få in tider och vad som fungerar att äta. Jag köpte bland annat en blodsockermätare som jag använde i början för att få en bra förståelse. Nu går allt på rutin och det är sällan några problem. Jag har alltid morötter, nötter och oftast knäckebröd med mig vart jag än är. Det som kan vara svårt är att få ihop det med övriga familjen när det gäller aktiviteter osv.

Min son, snart 10 år började få migrän våren 2016. Som mamma känns det fruktansvärt att han ska behöva utstå samma lidande som mig och jag är så tacksam att jag kommit över Fri från migrän. Han äter också efter metoden, men inte lika strikt som mig. Han har alltid med sig morötter som mellanmål, äter endast frukt efter en måltid och äter godis på lördag eftermiddag och kväll. I perioder går det jättebra men ibland tycker han det är jobbigt när de andra barnen äter sötsaker och när det ska firas med sötsaker på de flesta sporter och aktiviteter. Men eftersom han vet hur ont det gör med migränen så klarar han för det mesta att avstå.

Hur mitt liv är nu jämfört med tidigare? Förbättringen kom inte med en gång. Kanske berodde det på att jag under en lång tid innan ätit mycket läkemedel mot min migrän. Jag kan fortfarande få migränanfall men då kan jag som regel härleda det till något jag har ätit eller om det gått för lång tid sedan jag åt senast.  Då  tar jag en migräntablett. Däremellan är jag mycket piggare. På många sätt har jag fått tillbaka mitt liv!

Mina tips till andra som vill prova metoden är: Välj ett migränfritt liv! Det är inte alltid så enkelt, speciellt inte för ett barn, men det är värt allt i jämförelse med migränen. Håll kosten strikt i några veckor, sen kan du testa dig fram var dina gränser går. Även om man inte lyckas bli 100% fri så slipper man så mycket värk och illamående. Det kan tyckas svårt att inte få äta något socker, och det är så klart en omställningstid att ta sig igenom. Men sen känns denna kosten som det normala och allt går på rutin. Det är värt allt tycker jag.