Vardagsmat

Italiensk inspiration!

I veckan var jag på en matlagningskurs hos Medborgarskolan i Stockholm. Kocken och pedagogen Jonas Arbman visade hur man kan laga vardagsmat enkelt och extra gott. Vi lagade

  • Spagetti med köttfärssås
  • Butternut Squash Soup (färgrik soppa på pumpa)
  • Pesce all´Acqua Pazza (kokt fisk i ”tokigt” vatten)
  • Fagioloini alla Fiorentina (Florintinska gröna böner)

Ett utmärkt sätt att lära sig mer om matlagning, få tips om variationer i vardagen och en trevlig kväll. I ett bra kök med bra utrustning lagar man tillsammans maten och får sedan smaka den. Kursen började 18, så jag fick som vanligt äta en enklare middag innan på ett café i närheten. För efter genomgång och matlagning var klockan 21.30 när vi kunde äta, så det blev som ett mellanmål för mig, sparade det som blev över till matlådor senare i veckan.

Spagetti med köttfärssås

Efter kursen har jag handlat hem nya varor för att förnya min matlagning. Roligt att få till lite extra med finare olivolja och vinäger. Nytt för mig är smaksättning med sardeller. Vi tog två sardeller i en stekpanna och värmde i olivolja. När sardellerna smulats sönder blandade vi i ströbröd så det blev en smulig massa – starkt! Två teskedar över maträtten satte piff på den – och det smakade inte fisk. Märkligt. Det kan vara den femte smaken: umami.

Så nu har jag köpt sardeller i olika former. Men det är svårt att veta om det är skillnad på sardeller och ansjovis, så jag köpte olika varianter och får testa.


 Butter-nut-soppa

Fantastiskt god soppa – och enkel! Dessutom lärde jag mig hur man enklast skalar pumpan, som har ett mycket hårt skal. Först delar man den i två halvor och tar bort kärnorna. Sedan skär man den helt enkelt i mindre skivor – och sedan skalar man skivorna! Så enkelt det blev jämfört med att försöka skala den hel.

Efter att ha först stekt  vitlök och pumpa bitarna i olivolja i 15 minuter så fick det koka i grönsaksbuljong i ytterligare 15 minuter. Sedan mixades det och smaksattes med svartpeppar, salt och vit balsamvinäger. Serverades med salladslök och spetspaprika. Vackert och mycket gott.

Om man äter soppan till lunch eller middag får man komplettera med något kolhydratrikt som bröd, och proteinrikt som fetaost.


Fisk och bönor

Cocktailtomater som delas i halva och kokar med skivade vitlöksklyftor och persilja i över en halvtimme, sedan reducera såsen och koka färsk fisk ovanpå såsen i några minuter. Enkelt, och även om det tar tid med såsen, sköter den sig själv och man kan göra annat under tiden i köket.

Spännande smaksättning med fänkålsfrön som brynts med chalottenlök. Därefter sjuda tillsammans med tomatpuré i några minuter. Därefter vänder man ner kokta böner och bräserar sakta i några minuter. Gott och vackert! Till fisken och bönerna behöver man något kolhydratrikt om man ska hålla blodsockret stabilt. Exempelvis bröd med olivolja på, matvete eller bulgur.

Tips för att bönerna ska behålla sin färg: kyl ner dem direkt efter kokning med kallt vatten en kort stund utan att de blir kalla.

Kristina Ahlström