Om man blir sjuk

Om man är hjälpt av stabilt blodsocker för att vara fri från migrän men misslyckas, blir förkyld eller illamående så att man inte har någon aptit  är det viktigt att i alla fall inte äta ”fel” mat, det vill säga att inte äta sådant som påverkar blodsockret snabbt – som vitt bröd gör och vissa soppor. Det man dricker tar kroppen upp snabbare än om man måste tugga maten. Tänk även på att inte ta läkemedel som påverkar blodsockret, som acetylsalicylsyra och cortison.

När det gäller vad man kan äta när man inte har aptit eller mår bra  kanske det jag kallar nödproviant kan vara lämpligt. Det är också sådant som man snabbt kan göra, för när man är dålig orkar man inte laga något heller.

Fler tips finns i boken Fri från migrän – Handboken.

Lunch och middag

Försök att behålla mattiderna och prova till lunch och middag med tre delar från tallriksmodellen. Detta kan man ha färdigt och använda när det är bråttom eller man inte orkar göra något:

– En skiva fullkornsbröd (färdiga skivor i frysen att värma i mikron) eller rågknäcke med smör/margarin på. (råg bättre än vete när det gäller stabilt blodsocker).

– Grönsakssoppa. Ta hett vatten (använd vattenkokare) och lägg i del av en buljongtärning och torkade grönsaker (finns att köpa färdigt, men också lätt att göra när man mår bra).

–Lägg i små kycklingbitar i grönsakssoppa (färdiga i frysen och tina kort tid i mikron).

Mellanmål

Glöm inte mellanmålen, ett falu-rågrut att knapra på är bra. Vänta med frukt tills du mår bra. Ta gärna lite smör eller margarin på.

Kristina Ahlström