Läkemedel och blodsocker

Att avgöra vilka läkemedel som påverkar blodsockret och som jag bör undvika för att inte få migrän, är inte lätt. Jag gjorde ett misstag med astmamedicin 2006. Då fick jag mitt värsta anfall någonsin. Hade en kraftig luftvägsinfektion och fick på vårdcentralen prova en astmamedicin. ”Ta dubbel dos när du börjar och sedan enligt rekommendationen.” sa läkaren. Jag var dålig och glömde ställa min fråga om påverkan på blodsockret. Trodde kanske också att han kom ihåg att jag sagt det tidigare till honom,  han visste om att jag höll blodsockret stabilt.

Väl hemma tog jag en dubbel dos och la mig att vila, halsen blev bra i halsen, som en nybonat golv, gick lätt att andas både in och ut. Fortsatte att ta enligt angiven dosering, men fick  känning och därefter började ett kraftigt migränanfall. Först tänkte jag inte på medicinen, men undrade vad jag gjort som var annorlunda. Infektion kan i sig påverka blodsockret, jag var sängliggande och inte i rörelse som vanligt. Men vad var mer förändrat? Då kom jag på medicinen och kolla med FASS den innehöll något som påverkade blodsockret,och så var det cortison fanns i. Slutade direkt och blev förstås sämre i halsen, men migränen minskade men sammanlagt hade jag migrän i tre dygn. Värsta anfallet jag haft någonsin.

Sedan dess är jag mycket noga med att höra vad som påverkar blodsockret när jag ska få någon medicin. När det gäller receptbelagda läkemedel så frågar jag alltid (utom den gången 2006 då jag var sjuk) om medlet påverkar blodsockret, och även om läkaren inte tror på min metod för att vara fri från migrän – så kollar de noga. När det gäller medicin man själv kan köpa frågar jag apotekspersonalen, men det är inte alltid lätt att få rätt information.

Acetylsalicylsyra vet jag sedan tidigare påverkar blodsockret, finns i enkla receptfria läkemedel för smärtlindring bland annat. Och cortison påverkar. –  Tänk om de ändå vill forska på denna metod – då kunde vi undvika dessa fallgropar. Diabetiker kan hantera påverkan på blodsockret genom justera sitt insulin, vilket inte jag kan.

För längesedan ringde jag en läkemedelsupplysning och de hade tillgång till mer information än vad man kan läsa sig till i FASS. En gång fick jag svar att medlet som jag känt av inte hade någon anteckning om påverkan på blodsocker men att det fanns studier på möss som visade det, men det var för tidigt att säga något säkert. Jag undviker allt som inte är helt säkert. Som tur är för mig har jag inte varit sjukare än att jag kunnat avstå läkemedlet eller att det har funnits ett alternativ.

På 1177 hittade jag i dag denna upplysning:

”Du kan alltid fråga om läkemedel på ett apotek. Du kan även ringa Läkemedelsupplysningen som har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 17.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.”

Se mer på Läkemedelsupplysningens webbplats.

Kristina Ahlström