Ställ om klockorna i dag

De elektroniska klockorna ställdes om automatiskt i natt. Vi har nu åter normaltid eller om du vill kalla det vintertid. Mina manuella klockar kan jag ställa om enkelt men min kropp kan jag inte ställa om genom att skruva på en knapp. Min inre matklocka är fortfarande på gårdagens mattider.

Det brukar ta några dagar och som jag önskar att vi slapp dessa två veckor om året när vi ställer om klockarna, önskar att vi enbart hade en tid.

Läser i DN i dag att vi haft tidsomställningen sedan 1980, det var länge. För några år sedan var det på gång ett arbete i EU-kommissionen om att ta bort tidsomställningen. En omröstning ägde rum mars 2019 i EU-parlamentet för att 2021 sluta ställa om klockorna. Men sedan tog det stopp. Ministerrådet i EU var oenigt och inga nya beslut har enligt DN tagits fram i frågan. Kanske var svårigheterna att varje EU-land själv skulle välja hur de ska göra och att det då blir olika tider inom EU. Jag hoppas i alla fall att vi snart ska slippa detta.

I väntan på det vill jag bara påminna om att vara särskilt noga denna vecka. För mig innebär det:

Hålla samma tider som förra veckan, de tidigare tiderna och inte de gånger jag drog över. Som lunch som jag äter mellan 12–13, denna vecka måste jag äta lunch kl. 12. Om en vecka kan jag börja tänja på tiden igen, men denna vecka går det inte. För i dag när klockan är 12 är min matklocka 13! Om jag väntar till 13 i dag så är ju min matklocka 14, det är för sent för att äta lunch. Och så blir det hela dagen. Fika 15, middag 18. Nu kom jag på att jag bokat ett coreflex soft pass klockan 17 i dag söndag, men då blir det för sent med middag 19! Bokar av passet och får gå nästa söndag. Det får bli en promenad eller stretcha själv hemma. För i dag är det inte en bra dag att tänja på mattiderna.

Det kommer att kännas i kroppen att det är annorlunda i veckan, men jag får inte migrän. I slutet av veckan kommer det att kännas bättre och om en vecka som vanligt igen.

Önskar er alla en smärtfri och solig vecka!

Kristina Ahlström