Barnbok om migrän

Nu är vår barnbok om migrän ute i bokhandeln. Den handlar om Moa som är 8 år som får besök av migränmonstret. Boken släpptes den 17 maj 2018. Länkar till nätbokhandeln: AdlibrisBokus och Cdon. Boken finns även hos Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm. Boken finns nu även att beställa som e-bok.

Vi har nu fått recensionen från BTJ, den publiceras i BTJ-häftet nr 16, 2018. Då kommer biblioteken att få informationen och förhoppningsvis köpa in boken så att den finns att låna på bibliotek. BTJ:s lektör beskriver skildringen av Moas migrän som både saklig och inkännande. Recensionen publiceras i  BTJ-häftet nr 16, 2018. Lektör  Maj Gustavsson. 

Moa är 8 år och har migrän

Moa är 8 år. Ibland kommer migränmonstret och då får hon svår huvudvärk. Hon tycker inte om när monstret kommer. Hon måste lägga sig med en blöt handduk över pannan.

Vilken tur att hennes mamma får lära sig hur de ska göra för att hålla monstret borta. Hon ska äta många gånger varje dag. Men vad gör hon på utflykten när hon glömt sina smörgåsar hemma? Och på kalaset hos Ellen med den fina tårtan?

Boken handlar om hur Moa gör för att undvika monstret. Författarna hoppas att boken ska inspirera barn och föräldrar.

En fiktiv berättelse

Berättelsen om Moa är fiktiv och bygger på författarnas erfarenheter av stabilt blodsocker för att vara fri från migrän. Författarna är fria från migrän helt utan läkemedel och enbart genom att de håller sitt blodsocker stabilt. Framför allt handlar det om att äta regelbundet och äta bra mat enligt tallriksmodellen.

Boken berättar om hur dåligt Moa mår när hon har ont och hur hon gör när hon kan slippa svår huvudvärk och migränmonstret. I boken beskrivs hur Moa gör när hon ska på kalas med alla sötsaker som då erbjuds.

Likheter med behandling av diabetes

Moas klasskamrat Kalle har diabetes. I boken berättar han för Moa vad blodsocker är för något. I en enkel metafor i form av en båt på havet förklarar han hur man kan beskriva stabilt blodsocker. Moa och Kalle har mycket gemensamt med när och vad de behöver äta.

I boken beskrivs tallriksmodellen på ett enkelt sätt och hur en dags måltider kan fördelas jämt över dagen.

Boken innehåller några slutnoter med en beskrivning av sjukdomen migrän och kemisten som utformat den metod som boken utgår från: Rodolfo Low. Enligt honom kan migrän beskrivas som en omvänd diabetes.

Fina illustrationer

Berättelsen är rikligt illustrerad med färgillustrationer av Eva Lindén. Sammanlagt finns 30 fina illustrationer. Eva Lindén har bland annat  illustrerat böckerna om Håkan Bråkan samt de fina illustrationerna i Fri från migrän  – Handboken.

Många kan ha glädje av boken

Bok kan läsas av barn med migrän och deras föräldrar. Även lärare och andra i barnens omgivning kan ha glädje av att läsa boken för att kunna hjälpa barn som behöver hålla sitt blodsocker stabilt. Denna kost är dessutom bra för alla och boken kan inspirera barn och föräldrar att göra mer hälsosamma val i vardagen.