Torka grönsaker

Torkade grönsaker är bra att ha hemma som reservmat och enkelt att  ha med på resa eller förvara på kontoret. Praktiskt på utflykter. Håller sig länge och är lätt att laga till. Det går också bra att torka andra grönsaker. Rödkål är en favorit och det blir så vackert att förvara torkade i glasburkar. Morötter är också bra.

Torka

Sätt ungen på 50 grader och riv morötterna grovt. Koka de rivna morötterna hastigt i vatten. Skölj dem i kallt vatten. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen. Sätt en träsked mellan luckan och ugnen så att det blir luftcirkulation.

Lät morötterna vara kvar i ugnen tills de är helt torkade eller ta ut dem efter någon timme och låt dem torka färdigt i rumstemperatur.

Laga

När det är dags att äta: lägg dem i vatten i tio minuter. Då har man fräscha morötter till en sallad. Om man lägger de torkade grönsakerna i hett vatten och med en del av en buljongtärning blir det en enkel grönsakssoppa.

Tillsammans med bröd och något proteinrikt blir det en måltid enligt tallriksmodellen som håller blodsockret stabilt.

Kristina Ahlström