Apelsin till mellanmål

DSC_0491

En apelsin och en fullkornssmörgås blir ett bra mellanmål och håller blodsockret stabilt. Däremot äter jag aldrig enbart en apelsin som mellanmål, viktigt att kombinera en citrusfrukt med andra livsmedel som gör att blodsockret inte stiger alltför snabbt.

I flera studier och i litteraturen nämns citrusfrukt som en faktor som kan utlösa ett migränanfall. Vad avses? En hel citrusfrukt, fruktjuice av citrus eller är det nektar med tillsatt socker? I vilket matsammanhang har man ätit eller druckit det?

För mig är det för det första stor skillnad mellan dessa tre olika livsmedel. En hel apelsin innehåller fibrer som gör att blodsockerstegringen inte blir så snabb som om jag dricker pressad fruktjuice. När det gäller juice är det också skillnad om det finns fibrer i eller om det är att likna vid saft, och om det finns tillsatt socker, vilket påverkar blodsockret snabbare än om man äter en hel frukt.

För det andra är det viktigt i vilket måltidssammanhang som jag äter en citrusfrukt. Jag kan äta en hel apelsin under förutsättning att jag äter den tillsammans med andra livsmedel som håller tillbaka en snabb stegring av blodsockret. Om jag kombinerar en apelsin med en skorpa med ost kan jag äta det som mellanmål, men aldrig bara en apelsin som mellanmål. Att dricka juice kräver mer mat för att dra ned stegringen av blodsockret så det gör jag inte mellan huvudmåltiderna. I stort sett dricker jag inte juice eftersom det är bättre att äta frukterna hela.

Mängden har också betydelse och måste vara i proportion till övriga livsmedel, särskilt för mellanmålen.”

(Hämtat från Fri från migrän (2014) s. 119.)