Helena 50 år

 

Helenas berättelse
Ålder: 50 år
Använt metoden sedan hösten2016
Publicerat 27 januari 2018

Min migränhistoria började under min skoltid. När jag var 24 år insåg  jag att det var migrän jag var drabbad av. Har haft mycket huvudvärk under skoltiden.

Under mina anfall får jag obeskrivligt ont i huvudet, kräker, känslan av en kniv som körs in i mitt öga. Jag måste lägga mig i ett mörkt rum utan ljus och är mer doftkänslig än vanligt.  Jag mister även förmågan att kommunicera,  talförmågan försvinner, kan inte skriva och kroppen skakar.

För att kunna hantera sjukdommen har jag tagit tabletter, icke receptbelagda och de jag fått på recept, sprutor, akupunktur, sjukgymnastik m.m.

När jag hörde talas om boken Fri från migrän tänke jag att  ”Detta låter som om det kan vara något för mig”. Det var viktigt att inte rusa in i något som skulle bli ytterligare ett misslyckande. Jag bläddrade i boken några gånger innan jag bestämde mig. Det jag direkt identifierade mig med är att jag var ostrukturerad i mitt matintag.

Direkt när jag läst  boken började jag med metoden. Min känsla sa mig att kroppen kommer att säga till mig om detta är bra eller dåligt för mig. Den sa Bra! Jag höll kontakt med en Dietist som stöttade mig. För mig var det viktigt att inte prata med andra om vad jag gjorde utan leva som vanligt men med annat kostupplägg.

När jag började prova metoden gick jag efter menyförslagen i boken. Jag åt en bra frukost sen tidigare, den behöll jag. Jag har aldrig varit intresserad av matlagning. Jag är en person som äter för att överleva, inte tvärt om. Nu lärde jag mig göra matpaket för varje dag. Min kostomläggning blev en bra anledning till att engagera mig i VAD jag äter och VARFÖR.

Hösten 2016 började jag prova metoden direkt efter att jag läst boken. Motivationen var stark, för att undvika migrän!

Boken är lätt att förstå, både vad jag behöver göra och bakgrunden för varför metoden är bra. Menyförslagen i boken var en förutsättning för mig. Svårast har varit högtider. Vid Påsk och Jul ligger stort fokus på mat, mycket runt godsaker. Sociala sammanhang där man förväntas äta som alla och på avikade tider än andra kan var problematiska. Tack o lov går vardagen bra.

Jämfört med mitt tidigare är mitt liv nu något mer inrutat, alltid mat vid fasta tider. Fokus på att ta med buffertmat. Det är värt det! Jag har fått mer liv, mer livskvalitet. Jag har fått mer tid. Tid jag tidigare spenderade som sjuk. Ännu är jag inte framme vid att jag vågar köpa biljetter till arrangemang men det känns som att det kommer inom det närmaste året.

Mitt tips till andra som vill prova metoden är: Kör på direkt, fullt ut. Mittemellan vägen finns inte. Våga gå din egen väg. Var stark. Du kommer att möta motstånd. Det kan vara svårt för andra att acceptera hur viktigt det är för dig med din mat på dina tider. Tänk på att det är Du som lever med din kropp och knopp.

Helena