Helena 51 år

 

Helenas berättelse
Ålder: 51 år
Använt metoden sedan hösten 2016
Publicerat första gången 27 januari 2018
Uppdaterad 5 februari 2019

Uppdatering 5 februari 2019

Nu har jag levt enligt metoden i Fri från Migrän med kost i ca 2,5 år. I dag har jag fått rutin på mina matvanor och har alltid buffertmat med mig när jag inte är hemma. Jag har kommit till att inte bara acceptera utan tycka om detta mat-liv, det gör mig gott.

Jag hade ett rejält anfall under vintern 2016/2017 kan inte komma på att jag har haft ett så hemskt anfall sen dess. Det händer att jag har, vad jag kallar, känning av migrän, någon är på gång men det har inte blivit de hemska anfall jag hade innan jag ändrade min kost.

I mitt fall kommer en del av problematiken från nacken vilket gör att rörelseträning är viktigt att sköta för mig. Sköter jag mig med Kost och Rörelse så mår jag oftast bra. Alla borde leva efter god kosthållning och att röra sig regelbundet.

Idag har jag till 98%  kommit ifrån sockersuget. Suget kommer någon gång men jag avstår. Enligt metoden kan jag ta ett glas vin till maten eller en godbit direkt i samband med ett huvudmål men jag avstår. Tror inte jag kan balansera mitt sug utan det är antingen eller för mig. Jag vill verkligen inte riskera att drabbas av migränanfall. Intressant att fast jag uteslutit socker hårt i mitt liv så finns det tillfällen när kroppen önskar en sötsak. Stress är en stor bov i sockersuget för mig.

Jag tycker det är sorgligt att det finns personer runt mig som ännu inte kan acceptera att jag  gör på mitt sätt med mathållningen, främst tror de att jag gör det för att hålla vikten. Nej, min vikt är det sista jag tänker på! Det är enbart för att slippa ligga sjuk och inte kunna vara delaktig i livet.

Dock möts jag oftast med förståelse, en del vill anpassa en middag till mig. Jag vill helst inte att man anpassar till mig utan att jag själv kompletterar och kan välja eller välja bort vad värden vill bjuda på, men omtanken är värmande.

Naturligtivs är det så att de som lever närmast mig är mest påverkade. Det är viktigt med mat och fasta tider för mig.

I min vänkrets finns en del personer med Migrän, de får sina anfall. Jag har berättat om min metod, brukar lägga till att jag säger; att det kanske inte hjälper alla men väl värt att prova. Ännu är det ingen av dem som provat, jag kan inte förstå varför. Lägg 14 dagar av ditt liv och se vad som händer, vad har du att förlora? Tyvärr är tiden vi lever i sån att quick-fix är det som önskas. Ta en tablett men är det rätt och bäst?

Idag finns det fortfarande tillfällen när jag reagerar: Men oj vad är det som fattas? Just det, ingen huvudvärk!  Jag hoppas fler provar metoden för den har gett mig ett helt annat liv.

Publicerat 27 januari 2018

Min migränhistoria började under min skoltid. När jag var 24 år insåg  jag att det var migrän jag var drabbad av. Har haft mycket huvudvärk under skoltiden.

Under mina anfall får jag obeskrivligt ont i huvudet, kräks, känslan av en kniv som körs in i mitt öga. Jag måste lägga mig i ett mörkt rum utan ljus och är mer doftkänslig än vanligt.  Jag mister även förmågan att kommunicera,  talförmågan försvinner, kan inte skriva och kroppen skakar.

För att kunna hantera sjukdomen har jag tagit tabletter, icke receptbelagda och de jag fått på recept, sprutor, akupunktur, sjukgymnastik m.m.

När jag hörde talas om boken Fri från migrän tänkte jag att  ”Detta låter som om det kan vara något för mig”. Det var viktigt att inte rusa in i något som skulle bli ytterligare ett misslyckande. Jag bläddrade i boken några gånger innan jag bestämde mig. Det jag direkt identifierade mig med är att jag var ostrukturerad i mitt matintag.

Direkt när jag läst  boken började jag med metoden. Min känsla sa mig att kroppen kommer att säga till mig om detta är bra eller dåligt för mig. Den sa Bra! Jag höll kontakt med en Dietist som stöttade mig. För mig var det viktigt att inte prata med andra om vad jag gjorde utan leva som vanligt men med annat kostupplägg.

När jag började prova metoden gick jag efter meny förslagen i boken. Jag åt en bra frukost sen tidigare, den behöll jag. Jag har aldrig varit intresserad av matlagning. Jag är en person som äter för att överleva, inte tvärt om. Nu lärde jag mig göra matpaket för varje dag. Min kostomläggning blev en bra anledning till att engagera mig i VAD jag äter och VARFÖR.

Hösten 2016 började jag prova metoden direkt efter att jag läst boken. Motivationen var stark, för att undvika migrän!

Boken är lätt att förstå, både vad jag behöver göra och bakgrunden för varför metoden är bra. Meny förslagen i boken var en förutsättning för mig. Svårast har varit högtider. Vid Påsk och Jul ligger stort fokus på mat, mycket runt godsaker. Sociala sammanhang där man förväntas äta som alla och på avvikande tider än andra kan var problematiska. Tack o lov går vardagen bra.

Jämfört med mitt tidigare är mitt liv nu något mer inrutat, alltid mat vid fasta tider. Fokus på att ta med buffertmat. Det är värt det! Jag har fått mer liv, mer livskvalitet. Jag har fått mer tid. Tid jag tidigare spenderade som sjuk. Ännu är jag inte framme vid att jag vågar köpa biljetter till arrangemang men det känns som att det kommer inom det närmaste året.

Mitt tips till andra som vill prova metoden är: Kör på direkt, fullt ut. Mittemellan vägen finns inte. Våga gå din egen väg. Var stark. Du kommer att möta motstånd. Det kan vara svårt för andra att acceptera hur viktigt det är för dig med din mat på dina tider. Tänk på att det är Du som lever med din kropp och knopp.

Helena