Sommar och mat

När det blir varmt är det lätt att hoppa över måltider, ta en enkel sallad men jag får aldrig glömma tallriksmodellen. Alltid tänka på att det till lunch och middag finns som jag säger fiberrika grönsaker, grova grönsaker som håller blodsockret stabilt. Vanlig grönsallad, tomat och gurka räcker inte till, även om det är gott och friskt på sommaren.

Gott och vackert i  en sommarsallad är sockerärter, sparris, selleri och rödlök. Morötter passar alltid och surkål är en fantastisk rätt. Surkål på burk i kylskåpet gör att jag alltid har rätt grönsak till maten. Bara att öppna burken och ta två matskedar så är grönsaksdelen klart – om man har bråttom. Gott är det också, håller bra om man ska på picnic och det inte kan förvaras helt svalt innan man äter. Så visst finns det bra fiberrika grönsaker.

Nu har jag även rädisor som jag odlar på balkongen. Toppen, när jag gallrar svagare plantor kan jag även äta de späda bladen. De är peppriga och goda i smaken. Så tar jag tillvara än mer näring.

Kristina Ahlström
#Blogg100