Rodolfo Lows metod

Migrän har länge beskrivits som en gåtfull sjukdom. Så är det inte om man blir hjälpt av Rodolfo Lows metod. Professor Rodolfo Low har redovisat en metod och teorin om vad som kan orsaka migrän. Enligt honom är migrän en omvänd diabetes och man är fri från migränanfall om man håller blodsockret stabilt.

Jag vet inte om det är bukspottkörteln som överreagerar men jag vet att om jag lever så att mitt blodsocker är stabilt, så är jag fri från migrän. Vilket jag har varit sedan augusti 1990. Helt fantastiskt. Äter tre huvudmål och tre mellanmål varje dag, vid ungefär samma tider helg som vardag. Planering krävs men det är underbart att inte ha ont i huvudet.

I väntan på att metoden utvärderas vetenskapligt är det bara för varje migränpatient att prova själv. Om man vet att det är migrän man har är det ofarligt att prova metoden. Man ska äta som Livsmedelsverket rekommenderar. Bra mat för alla.

Uppgifterna på denna webbplats är i stor utsträckning hämtat från min bok Fri från migrän – Orsak och botemedel vid en av våra stora folksjukdomar. Flera läsare har provat metoden med lyckat resultat. Du kan läsa om dem här.

Kristina Ahlström

#blogg100

Mellanmål

IMG_9487

Så här trevligt mellanmål åt jag i går eftermiddag. Kvarg med blåbär och hackad mandel. Mycket gott. En kopp te till det. Åt vid tretiden som jag brukar.

I dag har jag varit på möten och på kontoret så dagens mellanmål har inte varit lika bra. I morse tog jag en skorpa med hummus. Åt den strax före halvtio och sedan i väg till  mötet. I eftermiddags arbetade jag med förberedelser för en kurs och tog ett knäckebröd till mellanmål vid halvfyra-tiden, och en kopp te till. Så får det bli när jag har mycket att göra.

Snabba mellanmål ger mig ändå pauser på förmiddagen och eftermiddagen. När jag är hemma har jag lättare för att ordna mer näringsrika och lockande mellanmål, som blåbär med kvarg. Men det viktigaste är trots allt att jag håller blodsockret stabilt så att jag slipper migränanfall. Utan huvudvärk kan jag arbeta med det jag vill.

Kristina Ahlström

#Blogg100 #migränfri

Sockerfilmen

Publicerat 2016-03-06, 14:01

Sockerfilmen

”Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader. Resultatet blir en chock – för både hjärta, hjärna och mage.”

Så beskrivs Sockerfilmen film. Om du undrar hur tillsatt socker påverkar dig så se filmen. Du blir också upplyst om hur mycket socker som tillsätts i våra livsmedel, där vi minst anar det.

Jag undviker mat som innehåller socker så jag äter inte sån mat. I den testmeny som finns med i boken Fri från migrän förekommer inte tillsatt socker. Frukt äter jag helst hel och inte som juice. Men det är skrämmande när man i filmen ser hur hans hälsa och humör försämras på så kort tid. Något att fundera över.

Jag minns när jag innan jag la om kosten kunde äta en tallrik nyponsoppa och en skivad banan till lunch. Tyckte det var nyttigt. När jag ändrade kosten 1990 insåg jag vad jag ätit. Färdiglagad nyponsoppa innehöll då 40 % socker! Då kändes det som om det knastrade i munnen när jag tänkte på en sådan lunch. Nej, sedan dess har jag inte ätit sådan soppa. Om jag vill äta något sött äter jag godis eller efterrätt, inte vill jag ha socker smygvägen.

Filmen kan ses till lördagen den 20 augusti 2016.

Sockerfilmen 1 h 37 min

Kristina Ahlström

#Blogg100 #Migräninfo

Lördag och blomvattning

IMG_9482

En gång i veckan vattnar jag mina växter. Någon gång har jag växter som behöver vatten oftare men mest har jag orkidéer och hoyor (porslinsblommor) som klarar sig utan daglig vattning.

Nu har jag bara en orkidé som blommar, en variant av Phalaenopsis även kallad brudorkidé. Den har blommat länge och kommer att blomma länge till. Upp till tre månader kan de blomma. Ibland kan man undra om de är riktiga så perfekta kan blommorna vara.

Jag vattnar genom att sätta ner orkidéerna i en stor plastbunke som rymmer 4 liter vatten, ofta med särskild orkidénäring i. Fast i dag är näringen slut så det blir bara vatten till dem. De får stå en stund och själva ta till sig vattnet. Tiden varierar för jag passar på att göra annat så det kan stå upp till en halvtimme eller mer där. Sedan placerar jag dem på en plastbricka – de som inte blommar får stå på vänt i litet rum. Överflödigt vatten hamnar på brickan så det blir extra fuktigt en tid runt om kring dem.

Den blommande orkidén får stå i en fin kruka och den får stå framme till beskådan. Den är så fin. Den behöver ljus, vatten, näring och luft – sedan sköter den sig själv. Fantastiskt.

Själv behöver jag också tillförsel av vatten och näring. Det blir tre huvudmål och tre mellanmål i dag också, liksom alla dagar sedan augusti 1990. Frukosten är avklarad och det är snart dags för ett mellanmål. Nu blir det kvarg med blåbär och några mandlar. Plus en kopp te, det får bli te av pepparmynta i dag. Trevligt med en paus i arbetet (arbetar med ny kurs och ny bok i helgen).

Måltiderna ger mig stabilt blodsocker som håller migränen borta från mig. Någon veckoslutsmigrän har jag inte sedan jag ändrade kosten för över 25 år sedan. Härligt att få vara smärtfri och ha energi även på helgerna.

Kristina Ahlström

#Blogg100 #Migräninfo

Korn och blodsockerbalansen

Korn gör under för hälsan

står det att läsa i en artikel i tidskriften Jordbruksaktuellt den 2 mars 2016. Av Katarina Johnssons artikeln framgår att forskning vid Lunds Universitet har visat att ett ökat intag av korn kan förbättra folkhälsan. Blodsockret regleras och risken för diabetes två samt hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Se hela artikeln här.

Ann Nilsson docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning säger att ”Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor”. Mer information från universitetet se här.

Jag blir så glad när jag läser om forskning om mat. Tänk ett Centrum för preventiv livsmedelsforskning, så intressant. Ser fram emot att ta del av mer forskning därifrån. Läs mer om dem här.

I artikeln i Jordbruksaktuellt redovisas tips från forskarna för att hålla blodsockerbalansen, något som hjälper mig att vara fri från migrän. Bra att tänka på för alla.

  • Ät bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, gärna med blandade sädesslag.
  • Undvik vitt mjöl.
  • Blanda kornkärnor i soppor och grytor, använd gärna som ersättning för ris.
  • Ät mer baljväxter, de innehåller en bra blandning av kostfibrer och har liksom korn ett lågt GI.

Kristina Ahlström

#Blogg100   #migräninfo

Biverkningar eller bonusverkningar

Vid behandling av migrän med läkemedel finns det biverkningar. Eller rättare sagt risk för biverkningar, för det är inte alla som får biverkningar av läkemedlet.

Med biverkning avses vanligen en icke avsedd (vanligen negativ) effekt av (läke)medel  redan när man tar det enligt en rekommenderad dos. Detta enligt ne.se.

Jag som håller mig fri från migrän genom min livsstil har inga biverkningar av detta. När läsare av min bok  hör av sig och berättar om  hur bra de mår påminns jag om alla andra positiva effekter metoden har. När man håller blodsockret stabilt, när man äter regelbundet blir man piggare, klarare i tanken och orkar mer, många går dessutom ner i vikt.  Kan det vara bättre?

Enligt ne.se är bonus en modern bildning av latinets boʹnus som betyder god. Termen innefattar olika former av gottgörelser och belöningar, tillägg, återbäringar eller rabatter av något slag. Jag skulle säga att de positiva effekterna av att hålla blodsockret stabilt förutom att slippa migrän är en bonus. Man kan säga att metoden har bonusverkningar.

Regelbundna måltider, för min del tre huvudmål och tre mellanmål, varje dag kan tyckas svårt innan man provat, men det blir till snabbt en vana. När jag gör iordning frukosten planerar jag mina måltider för dagen. Kommer jag att vara på kontoret? Äter jag lunch ute på restaurang? Behöver jag ha mellanmål med mig till konferensen eller mötet? Behöver jag ta med mig skivade morötter för att förstärka en enkel middag innan aktiviteten på kvällen? En snabb titt i kalendern visar mig vad jag behöver ta med mig. Det har blivit en vana under de 25 år som jag har praktiserat denna metod. Vinsten att inte ha migrän är obetalbar.

Metoden måste utvärderas vetenskapligt snart och innan dess kan jag bara uppmana alla med migrän att prova metoden. För om man vet att det är migrän man har är det helt ofarlig att prova, det är ingen risk för biverkningar – bara chanser till bonusverkningar. Prova 14 dagar och se om du också märker effekt.

Kristina Ahlström

#Blogg100 #migräninfo

Efterlysning

DSC_0503

För snart trettio år sedan gav Rodolfo Low ut den bok som hjälpt mig och mor till ett migränfritt liv. På originalspråk: Victory over migraine. På svenska Migrän kan besegras med diet. 

Vi läste den svenska boken i augusti 1990 och blev inspirerade att prova hans metod: hålla blodsockret stabilt. Det har fungerat sedan dess. Inga migränanfall så länge vi äter regelbundet och i övrigt ser till att inte blodsockret svänger. Titelordet diet låter inte bra för det handlar egentligen om bra mat för alla. Ibland kallad för diabeteskost. Bra om du vill gå ner i vikt och den påverkar våra inre organ positivt. En hälsokost verkligen – och så mycket god mat man får äta.

Den svenska boken är slutsåld på förlaget för länge sedan, men finns ibland i något enstaka exemplar på bokbörsen, i dag finns ett exemplar hos bokbörsen.

Jag vill gärna få kontakt med er som läst Rodolfo Lows bok. Har ni provat metoden? Hur gick det? Hör av er till info@migraninfo.se.

Ha en smärtfri dag!

Kristina Ahlström

#Blogg100

En bok beställd

Godmorgon #Blogg100.

Det första jag gör på morgonen är att sätta på datorn. Sedan en kastrull med gröt på spisen och därefter vattenkokarn. Åter till datorn och ser  om någon bok beställts hos vår distributör under gårdagen.

Konstaterar att en bok beställts i går! Någonstans ute i landet finns någon som igår beställde boken och förhoppningsvis får den hem inom någon dag. Jag hoppas att den som beställde boken också kan bli hjälpt av metoden. Det är så fantastiskt när det fungerar. Jag håller tummarna även för denna läsare.

I går publicerade vi ytterligare en berättelse om en läsare som blivit hjälpt av metoden. Läs om Theresa som framgångsrikt använder metoden sedan mer än ett år.

Kristina Ahlström

#Blogg100 startar

Publicerat 2016-03-01, 10:54

_DSC5924 NS2.rödkofta.original.webb

I dag börjar mitt 100-dagars liv som bloggare i #Blogg100. Ska skriva om hälsa, mat och forskning. Jag kommer att skriva mycket om vikten av stabilt blodsocker för det har hållit mig fri från migrän i över 25 år!

För att hjälpa andra har jag skrivit om metoden i boken Fri från migrän och arbetar för att sprida denna information till andra. Metoden har inga biverkningar utan istället bonusverkningar: humöret blir bättre, man går ner i vikt och man får mer energi. Flera läsare har redan hört av sig och berättat om hur bra de också blivit med hjälp av denna metod. Du kan läsa om dem på denna webbplats. Eftersom detta är något jag gör på min fritid på egen bekostnad, är resurserna små men trägen vinner. 

Nu vill jag se att metoden utvärderas vetenskapligt så att vi får ett svar på varför vi som följer metoden mår så bra. Forskarna har inte visat något intresse, kanske för att metoden går ut på att leva så att blodsockret är stabilt och det kan man göra utan läkemedel, kanske till och med bättre utan. Jag äter tre huvudmål och tre mellanmål varje dag. Till synes enkelt, men blodsockrets stabilitet är en komplicerad process som kroppen sköter om, ifall vi ser till att ge kroppen bra näring regelbundet.

Mitt delmål för våren är att samla 100 migränpatienter som blivit hjälpta av metoden. Då kan vi visa att detta inte är något unikt för ett fåtal personer, utan att många kan bli hjälpta. Vilket förhoppningsvis leder till att metoden utvärderas vetenskapligt. Så du som blivit hjälpt av metoden – hör av dig! Vi behöver visa att vi är många så att fler kan bli hjälpta.

Ha en trevlig och smärtfri första mars.

Kristina Ahlström

Theresa 39

Theresas berättelse

Ålder: 39 år
Använt metoden sedan januari 2015
Publicerat första gången 29 februari 2016
Tillägg publicerat 22 februari 2018

Tillägg 22 februari 2018
Det är nu drygt 3 år sedan jag började äta enligt metoden. Resultatet är fortfarande fantastiskt, jag har i princip aldrig migrän. Jag känner min kropp mycket väl vid det här laget och har en god rutin att äta bra mat regelbundet och jag missar aldrig ett mellanmål. Min kropp signalerar tydligt när jag behöver äta och jag vet om jag fått i mig mat som gör att jag står mig eller inte. Det känner jag direkt efter måltiden.  Jag märker också att mitt blodsocker är lättare att hålla stabilt om jag i kombination med kosten är aktiv och tränar och får bra vardagsmotion.

Mina utmaningar är sömnbrist, stresspåslag och magsjukor. Dessa faktorer måste jag parera med fler mål mat. Långa vakenperioder på natten på grund av små barn kan jag klara bättre om jag äter något litet mitt i natten. Annars riskerar jag att vakna med huvudvärk.
Jag är oerhört tacksam för denna kunskap. Jag mår bättre nu än jag gjort i hela mitt liv.

29 februari 2016
Min migränhistoria började tidigt. Jag har lidit av migrän sedan 12 års ålder. Jag har periodvis haft migrän var och varannan dag, periodvis har jag haft det lite lättare. Jag har varit öppen för att testa allt som kan hjälpa och känslan av att försöka göra nåt åt migränen har varit bra, men egentligen har inget hjälpt mig. Det har ibland varit väldigt handikappande att lida av migrän och jag har nog alltid upplevt min migrän som oförutsägbar och nyckfull. 

När jag först hörde talas om boken Fri från migrän var min första reaktion tvivel, alla vet ju att man inte kan bli fri från migrän! Det säger ju varenda neurolog och läkare idag och ger en mediciner. I nästa sekund tänkte jag, tänk om detta kan hjälpa mig! Jag läste boken i ett svep.

När jag läst Fri från migrän var det som den sista pusselbiten föll på plats. Jag har alltid haft en känsla av att jag själv borde kunna påverka min migrän. Jag kände igen mig i de personliga berättelserna och många bitar föll på plats. Att jag varit känslig för lågt blodsocker var ingen nyhet, men att det skulle orsaka migrän och huvudvärk hade jag inte tänkt på.

Jag började tänka igenom mitt liv och såg många samband mellan tillfällen då jag ändrat matvanor med en ökad eller minskad migrän. Jag bestämde mig för att testa.

Jag  bestämde mig för att sätta igång direkt, och ställde in larm i min Iphone så jag inte skulle missa en enda måltid och såg till att alltid ställa väckarklockan 8-9 timmar efter läggning på kvällen oavsett helg eller vardag för att undvika lång fasta över natten.

Jag åkte och handlade bra ingredienser och gjorde ett matschema. Jag bestämde mig för att prova i 2 veckor, och har bara fortsatt. Jag märkte skillnad direkt!

Det lättaste var att undvika sötsaker och frukt på fastande mage, det svåraste var att få i mig rätt saker på restaurang och hemma hos andra. Jag lärde mig att alltid ha med 2 mellanmål i handväskan för att kunna vara mer impulsiv och flexibel, och att äta eller gå ifrån och äta om möten drog ut på tiden. Priset var för högt att inte hålla tiderna märkte jag. 

Hur mitt liv är nu jämfört med tidigare? – Jag har fått ett nytt liv, det är ingen överdrift. Jag har inte migrän eller knappt huvudvärk längre. Jag är piggare, gladare, har bättre kondition och utsätter mig för fler utmaningar än tidigare. Jag vågar se fram emot saker mer, förr var jag alltid beredd att behöva ställa in i sista stund. Jag kan förbereda mig de dagar jag vet att jag kommer utsättas för stress (som ju i sig påverkar blodsockret negativt) med att äta nåt extra mellanmål, och klarar av det jättebra. Förr fick jag ofta huvudvärk eller migrän när jag stressade. Jag ser annorlunda på migrän, det är ett bukspottkörtelproblem och inte en personlig svaghet. Jag har makten att påverka den.

Till andra som vill prova metoden vill jag säga: det är helt ofarligt att prova! Börja med 2 veckor och se hur det känns, du kommer troligtvis bli piggare och gladare med detsamma. Gå in för det 100 %, det finns inga mellanting. Ställ larm 6 gånger om dagen och ät även om du inte är hungrig – kroppen anpassar sig snart och du kommer känna hunger vid klockslagen. Efter ett tag lär man sig hur man kan anpassa kosten för att klara både vin och sötsaker utan att få bakslag.  Om du får migrän för att du missat en måltid eller en oplanerad sovmorgon – ät ordentligt direkt, så kanske du slipper ta mediciner. Ha alltid med lite morötter och ett kokt ägg eller smörgås, så du alltid kan vara spontan eller när du behöver stötta en måltid vid restaurangbesök. Du kommer inte att ångra dig.

Carina 54

Carinas berättelse

Ålder: 54 år
Yrke: Lantbrukare
Använt metoden sedan juli 2015

Min migränhistoria är lång. Jag har alltid haft ont i huvudet då och då, men inte förstått att det var migrän. När jag fick mera problem och blev mera hindrad av huvudvärken började jag förstå att det var migrän det handlade om.

Det blev en ond cirkel. Jag vaknade ofta av migrän och kunde då bli sängliggande ibland hela dagen eller komma upp efter några timmar om medicinen hjälpt. Sedan skulle man ju arbeta ifatt och då åt jag väl inte heller ordentligt och sedan fick jag ont igen. De sista 10 åren hade jag anfall säkert 2-4 dagar i månaden. Ibland mer ibland mindre. Fick jag ett anfall kunde jag inte jobba vidare då kräktes jag.

När jag hörde talas  om boken Fri från migrän  var jag så trött på att migränen hindrade mej i mitt liv. Hade precis börjat testa löpning för att se till att jag motionerade regelbundet med någon pulshöjande aktivitet. Utöver att jag i mitt yrke rör mej ordentligt varje dag.

När jag läst Fri från migrän började jag genast tänka utifrån att hålla blodsockret stabilt. Jag läste också om GI-kost för att lära mej hur olika livsmedel påverkade blodsockret.

När jag provade metoden var jag mest noga med att hålla mattiderna, jag såg till att alla måltider innehöll bra saker för blodsockret. Åt jag söta saker eller drack vin gjorde jag det i samband med måltiderna och då var det inga problem.

Svårast är när man måste anpassa sej till andra. Om man inte hade kunnat förutse att det inte skulle finnas bra mat tillgängligt.

Jämfört med mitt tidigare liv känner jag mej mycket piggare och ”klarare” o gladare. Orken och konditionen blir bättre istället för att bli sämre som när jag blev sängliggande då o då. Jag tror också att löpandet är bra för mej. Inga långa sträckor alls men det kan ju hjälpa till att stabilisera blodsockret flera dagar har jag läst. Jag känner mej lite känsligare nu på vintern när jag inte kan springa på samma sätt.

Jag blir också mera känslig för hur jag mår av vad jag stoppar i mej och känner att det hettar när sockret börjar sjunka. Och då måste jag ha mat. Det är fantastiskt vad maten kan påverka och vad mycket ”gift” som finns i affärerna. 

Jag har haft några känningar vid tidpunkter när maten framförallt inte stämt för mej, men jag har inte vaknat av migränkänningar en enda gång sedan jag läste din bok. Så var det oftast förr att jag vaknade och hade ont och kunde bli liggande hela dagen i smärtor. Då hade jag antagligen ätit dåligt dagen innan tror jag nu.

Mitt tips till andra som vill prova metoden är varför lida av något som man inte behöver ha? Om man inte ens vill testa ordentligt så har man ju valt att ha ont i huvudet.  Det är ingen som blir skadad av nyttig mat så varför de inte ger det en chans förstår jag inte. 

Sarah 40

Sarah Nylunds berättelse

journalist och redaktör
Malmö
40 år

Min migränhistoria började med mitt första migränanfall när jag var 14 år och satt på en lektion när synfältet plötsligt bestod av blixtar. Jag blev skräckslagen och förstod ingenting, varken min mor eller far är drabbad och ingen har någonsin berättat något om migrän för mig. Därefter drabbades jag ganska sällan, kanske ett anfall om året eller så,  vilket jag bara tog alvedon eller magnecyl mot. När jag fått mina två barn ändrades det, och jag fick betydligt tätare anfall, ett tag var de uppe i två gånger per månad.

När jag hörde talas om boken Fri från migrän tänkte jag att det var värt att ge boken en chans, jag hade mer eller mindre förlikat mig med tanken på att vara drabbad resten av livet. 

När jag läst boken blev måltiderna viktigare för mig. Och framför allt tiden. Jag har börjat gå upp samma tid varje morgon oavsett helg eller vardag för att äta frukost. Och jag inleder alltid med samma sak: Rågknäcke utan smör för att vänja kroppen långsamt vid maten. 

När jag provade metoden hade jag betydligt bättre koll på klockan än jag haft förut. Det har till och med hänt att jag gått upp mitt i natten för att ta en knäckemacka för att jag känt vissa föraningar om ett anfall.

Det finns inget svårt med detta. Det var betydligt svårare att vara så beroende av att alltid ha smärtstillande med sig om i fall att ett anfall skulle komma. Jag äter knappt värktabletter längre.

I mitt liv nu  jämfört med tidigare har jag varit utan anfall under sex månader. Har aldrig hänt förr!

Mina tips till andra som vill prova metoden är att prova sig fram. Jag gick inte in helt ”hardcore” utan nöjde med mig äta betydligt mindre socker, vitt mjöl men framför allt äta på bestämda tider. För mig har det ju räckt. Andra måste kanske vara strängare med dieten. Att slippa få anfall är en sådan höjning av livskvaliten och allt är enkelt jämfört med att ligga däckad i huvudvärk.

Maria 51

Marias berättelse

Ålder: 51
Yrke: Lantbrukare
Började: 5 september 2015

Min migränhistoria började när jag var 17 år. Jag blev yr och fick begränsat synfält, efter någon eller några timmar kom huvudvärken. Efter en utredning på Karolinska institutet, sa man att det eventuellt var epilepsi men jag tog själv kontakt med en privat neurolog som konstaterade migrän. Jag blev oftast liggande i samband med anfallen eftersom jag var så yr och såg dåligt. Jag vill minnas att jag fick medicin som hjälpte dåligt. 

När jag hörde talas om boken Fri från migrän ringde det små klockor i huvudet av minnen. Bland annat att min mamma har berättat att jag redan som 1–2 åring vaknade tidigt och gärna ville ha mat, på scoutläger skulle man stå i led under morgonsamlingen före frukost och det hände att jag svimmade. Jag kom på att jag har ju alltid tyckt om att äta regelbundet och blir irriterade när jag inte får mat i tid. Jag tänkte; detta måste vara något för mig.

Först sträckläste jag Fri från migrän under en eftermiddag och kväll. Morgonen efter skrev jag en inköpslista utifrån meny-förslaget i boken, åkte till affären och handlade den mat jag behövde och så satte jag igång samma dag.

När jag provade metoden åt jag helt enligt menyförslaget: vägde all mat, uteslöt kaffe, the och alkohol. Familjen fick äta samma mat, jag gjorde någon extra sås till dem.

Lättast  var att skippa allt sött. Jag var inte sötsugen längre eftersom jag åt så ofta. Svårast var att äta i tid, att komma ihåg tiderna. Jag satte på alarm i telefonen till alla måltiderna.

Mitt liv jämfört med tidigare är lättare! Jag har gått ner 6 kilo. Migränen är så gott som borta. Har jag fått migrän så är den lättare, bara några timmar och inte 3-4 dagar. Min spänningshuvudvärk kommer fortfarande men den kommer sig av förslitningar i nacken.  Jag är gladare och livet är värt att leva.

Mina tips till andra som vill prova metoden är att våga testa helt efter menyn. Testa inte lite grand som att bara ta bort en del av sockret och äta mellanmål ibland utan kör fullt ut. Första veckan var väldigt jobbig, andra veckan betydligt lättare och efter tre månader blev det en vana.