Lördag och blomvattning

IMG_9482

En gång i veckan vattnar jag mina växter. Någon gång har jag växter som behöver vatten oftare men mest har jag orkidéer och hoyor (porslinsblommor) som klarar sig utan daglig vattning.

Nu har jag bara en orkidé som blommar, en variant av Phalaenopsis även kallad brudorkidé. Den har blommat länge och kommer att blomma länge till. Upp till tre månader kan de blomma. Ibland kan man undra om de är riktiga så perfekta kan blommorna vara.

Jag vattnar genom att sätta ner orkidéerna i en stor plastbunke som rymmer 4 liter vatten, ofta med särskild orkidénäring i. Fast i dag är näringen slut så det blir bara vatten till dem. De får stå en stund och själva ta till sig vattnet. Tiden varierar för jag passar på att göra annat så det kan stå upp till en halvtimme eller mer där. Sedan placerar jag dem på en plastbricka – de som inte blommar får stå på vänt i litet rum. Överflödigt vatten hamnar på brickan så det blir extra fuktigt en tid runt om kring dem.

Den blommande orkidén får stå i en fin kruka och den får stå framme till beskådan. Den är så fin. Den behöver ljus, vatten, näring och luft – sedan sköter den sig själv. Fantastiskt.

Själv behöver jag också tillförsel av vatten och näring. Det blir tre huvudmål och tre mellanmål i dag också, liksom alla dagar sedan augusti 1990. Frukosten är avklarad och det är snart dags för ett mellanmål. Nu blir det kvarg med blåbär och några mandlar. Plus en kopp te, det får bli te av pepparmynta i dag. Trevligt med en paus i arbetet (arbetar med ny kurs och ny bok i helgen).

Måltiderna ger mig stabilt blodsocker som håller migränen borta från mig. Någon veckoslutsmigrän har jag inte sedan jag ändrade kosten för över 25 år sedan. Härligt att få vara smärtfri och ha energi även på helgerna.

Kristina Ahlström

#Blogg100 #Migräninfo