Resor

”Resor är fantastiska men kan också innebära svårigheter. Tidigare fick jag ofta migrän första dagen på en resa. Nu tar jag med mig egen mat och ser till att äta på mina vanliga tider. Svårigheter kan uppstå om det blir plötsliga förändringar. Jag måste vara noggrann eftersom ett migränanfall betyder att jag inte kan ta hand om mig själv.

Resor med tidsskillnad ger nya svårigheter. Det är bättre att äta flera måltider än färre. Framför allt gäller det att ha beredskap under själva resdagarna. Tåg, buss och flyg kan bli försenade och det serveras kaffe med kaka när jag behöver lunch och tvärtom. Fiberrika grönsaker finns oftast inte att få tag i medan tillgången till sockerrika produkter är oändlig.

När man flyger kan det vara svårt att hitta bra matalternativ. Man vet inte vad det blir: bulle med kaffe, eller smörgås med läsk, nötter eller en hel måltid. På flygplatser kan det finnas restauranger och kaféer, men inte alltid rätt mat. Kanske det inte passar med mina tider.

bussresor kan man ha nära till sin väska med egen mat. Många arrangerade gruppresor har bra mattider. Busschauffören måste också ha matpaus.

Hur det går att göra bilresor med vänner beror på deras mattider. Man kan vara överens innan man åker men sedan kan andra klara av förändringar bättre och förstår inte hur viktigt det är för mig att hålla regelbundna tider. Men i en bil kan jag ha min reservmat med mig.

Vid resor utomlands är jag särskilt noga med tider och mat, för att kunna njuta av resan fullt ut.

Under en veckokurs i Italien serverades middagen sent på kvällen. Personalen pratade bara italienska men jag lyckades göra mig förstådd och fick en måltid vid sextiden och lärde mig vad morot heter på italienska: carota.

Inför en femveckorsresa förberedde jag mig noga och inte en enda gång under resan hade jag migrän eller någon känning. Halva bagaget var fyllt med knäckebröd. Mest portionsförpackade knäckebröd. För att inte riskera någon huvudvärk åt jag inget godis alls under resan och drack nästan ingen alkohol eller läsk.

Vandringsresor är oftast enkla att hantera. Ska man röra sig mycket måste man helt enkelt äta bra. Det duger inte med lite drinkar, öl eller snacks. Mat och matpauser blir på bra tider. Om man ska orka vandra måste man fylla på energiförrådet med jämna mellanrum.

Vårt omdöme kan påverkas om man inte får rätt mat. Det kan bli farligt på fjället, inte minst vid dåligt väder. Då gäller det att kunna tänka klart och redigt. Det gör man om man håller blodsockret stabilt.

Vid resor utomlands tänker jag på att försöka undvika magsjukdomar. Om jag mår illa och kräks vet jag inte vad jag kan behålla av maten och orkar kanske inte äta det jag behöver. Jag äter endast mat som upphettats eller som kan skalas.”

(Hämtat från Fri från migrän s. 82–83.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *