Theresa 39

Theresas berättelse

Ålder: 39 år
Använt metoden sedan januari 2015
Publicerat första gången 29 februari 2016
Tillägg publicerat 22 februari 2018

Tillägg 22 februari 2018
Det är nu drygt 3 år sedan jag började äta enligt metoden. Resultatet är fortfarande fantastiskt, jag har i princip aldrig migrän. Jag känner min kropp mycket väl vid det här laget och har en god rutin att äta bra mat regelbundet och jag missar aldrig ett mellanmål. Min kropp signalerar tydligt när jag behöver äta och jag vet om jag fått i mig mat som gör att jag står mig eller inte. Det känner jag direkt efter måltiden.  Jag märker också att mitt blodsocker är lättare att hålla stabilt om jag i kombination med kosten är aktiv och tränar och får bra vardagsmotion.

Mina utmaningar är sömnbrist, stresspåslag och magsjukor. Dessa faktorer måste jag parera med fler mål mat. Långa vakenperioder på natten på grund av små barn kan jag klara bättre om jag äter något litet mitt i natten. Annars riskerar jag att vakna med huvudvärk.
Jag är oerhört tacksam för denna kunskap. Jag mår bättre nu än jag gjort i hela mitt liv.

29 februari 2016
Min migränhistoria började tidigt. Jag har lidit av migrän sedan 12 års ålder. Jag har periodvis haft migrän var och varannan dag, periodvis har jag haft det lite lättare. Jag har varit öppen för att testa allt som kan hjälpa och känslan av att försöka göra nåt åt migränen har varit bra, men egentligen har inget hjälpt mig. Det har ibland varit väldigt handikappande att lida av migrän och jag har nog alltid upplevt min migrän som oförutsägbar och nyckfull. 

När jag först hörde talas om boken Fri från migrän var min första reaktion tvivel, alla vet ju att man inte kan bli fri från migrän! Det säger ju varenda neurolog och läkare idag och ger en mediciner. I nästa sekund tänkte jag, tänk om detta kan hjälpa mig! Jag läste boken i ett svep.

När jag läst Fri från migrän var det som den sista pusselbiten föll på plats. Jag har alltid haft en känsla av att jag själv borde kunna påverka min migrän. Jag kände igen mig i de personliga berättelserna och många bitar föll på plats. Att jag varit känslig för lågt blodsocker var ingen nyhet, men att det skulle orsaka migrän och huvudvärk hade jag inte tänkt på.

Jag började tänka igenom mitt liv och såg många samband mellan tillfällen då jag ändrat matvanor med en ökad eller minskad migrän. Jag bestämde mig för att testa.

Jag  bestämde mig för att sätta igång direkt, och ställde in larm i min Iphone så jag inte skulle missa en enda måltid och såg till att alltid ställa väckarklockan 8-9 timmar efter läggning på kvällen oavsett helg eller vardag för att undvika lång fasta över natten.

Jag åkte och handlade bra ingredienser och gjorde ett matschema. Jag bestämde mig för att prova i 2 veckor, och har bara fortsatt. Jag märkte skillnad direkt!

Det lättaste var att undvika sötsaker och frukt på fastande mage, det svåraste var att få i mig rätt saker på restaurang och hemma hos andra. Jag lärde mig att alltid ha med 2 mellanmål i handväskan för att kunna vara mer impulsiv och flexibel, och att äta eller gå ifrån och äta om möten drog ut på tiden. Priset var för högt att inte hålla tiderna märkte jag. 

Hur mitt liv är nu jämfört med tidigare? – Jag har fått ett nytt liv, det är ingen överdrift. Jag har inte migrän eller knappt huvudvärk längre. Jag är piggare, gladare, har bättre kondition och utsätter mig för fler utmaningar än tidigare. Jag vågar se fram emot saker mer, förr var jag alltid beredd att behöva ställa in i sista stund. Jag kan förbereda mig de dagar jag vet att jag kommer utsättas för stress (som ju i sig påverkar blodsockret negativt) med att äta nåt extra mellanmål, och klarar av det jättebra. Förr fick jag ofta huvudvärk eller migrän när jag stressade. Jag ser annorlunda på migrän, det är ett bukspottkörtelproblem och inte en personlig svaghet. Jag har makten att påverka den.

Till andra som vill prova metoden vill jag säga: det är helt ofarligt att prova! Börja med 2 veckor och se hur det känns, du kommer troligtvis bli piggare och gladare med detsamma. Gå in för det 100 %, det finns inga mellanting. Ställ larm 6 gånger om dagen och ät även om du inte är hungrig – kroppen anpassar sig snart och du kommer känna hunger vid klockslagen. Efter ett tag lär man sig hur man kan anpassa kosten för att klara både vin och sötsaker utan att få bakslag.  Om du får migrän för att du missat en måltid eller en oplanerad sovmorgon – ät ordentligt direkt, så kanske du slipper ta mediciner. Ha alltid med lite morötter och ett kokt ägg eller smörgås, så du alltid kan vara spontan eller när du behöver stötta en måltid vid restaurangbesök. Du kommer inte att ångra dig.