Skatt på socker?

I går debatterades om sockerskatt i Agenda, SVT 1. I programmet sägs att hälften av alla i Sverige är överviktiga eller feta och störst är viktökningen hos barn. Se programmet här. Hur har det kunnat bli så? Mat finns i överflöd och tillgängligheten är stor. Tidningar och annan media har mängder av recept och matlagningsprogram.

Vi måste äta för att leva men lever vi för att äta? Själv måste jag äta regelbundet för att inte få migrän, jag mår också mycket bättre om jag inte äter tillsatt socker. Stabilt blodsocker är en bra levnadsregel. Men information om näringsinnehåll och mat i förhållande till hur det påverkar blodsockret är inte så vanligt. Bara om att maten är god och vacker, men näringsinnehållet är viktigt.

Allt fler länder inför skatt på drycker med tillsatt socker. Debatten i programmet gällde om inte Sverige ska införa det också. Folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström ser det som ett jättestort problem att vi äter så mycket socker, men vill inte nu införa en skatt på socker utan vill se frågan belyst i ett större sammanhang. Han vill se över frågan om övervikt i ett helhetsperspektiv medan professor och experten på barnfetma Claes Marcus anser att frågan är utredd tillräckligt, varför inte börja nu?

Ministern konstaterar att övervikten riskerar hälsan för individerna och riskerar att orsaka enorma kostnader för samhället. Dags att sätta fart på arbetet med bra mat för alla, men är en utredning tillräckligt? Vi kan redan nu göra mer. Håll blodsockret stabilt kan hjälpa många fler. Mig har det gett hälsa och jag undviker migrän när blodsockret är stabilt. Underbart. Fler måste få information om detta. Sprid informationen vidare.

Kristina Ahlström
#Blogg100