Fråga doktorn SVT – inget om stabilt blodsocker!

Har precis sett senaste avsnittet av Fråga doktorn på SVT. Tema Migrän. 45 minuter om hur svår sjukdomen är – håller med om att den är fruktansvärd. De redovisar teorier om vad som händer i hjärnan vid anfall och berättar om behandling med läkemedel. Två personer med migrän berättar om hur sjuka de varit, men nu är de bättre med hjälp av läkemedel, men de är inte helt bra.

De redovisar inte vilka forskningstudier som finns om dessa läkemedel eller om vilket resultat de visat. De medverkande talar endast om att det är ”bra” läkemedel, inte hur många som blir hjälpta enligt studierna.

Jag hör en mening om livsstilsfrågor i programmet, ordet regelbundenhet används en gång.

Jag är så tacksam för att jag för 33 år sedan läste en bok om den metod som sedan har gett mig så många år utan migrän. Jag vet att det finns flera andra som också är hjälpa. Varför vill de aldrig fråga oss om hur vi gör för att vara friska? Det skulle kunna inspirera andra att prova en helt biverkningsfri metod, och kanske bli bra. Det skulle kunna ge hopp.

Utan en vetenskaplig utvärdering av metoden vet vi inte om Rodolfo Lows teorier stämmer. Men att metoden är framgångsrik kan jag och flera intyga. Stabilt blodsocker är vägledningen. Det nämndes inte med ett ord i programmet.

Varför kan de inte ens säga att det finns personer som säger sig bli bra med stabilt blodsocker, men det är inte vetenskapligt utvärderat men ofarlig att prova. Varför undanhåller de svårt sjuka den informationen?!

De som lider svårt av migrän har rätt att veta att det kanske finns hopp för dem med denna metod. Jag tycker det är oetiskt att undanhålla svårt sjuka migränpatienter denna information.

Du som också är hjälpt som jag av stabilt blodsocker. Skriv till Fråga doktorn och be dem berätta om det. Någon gång måste de förstå att vi är många som blivit hjälpta.

Hälsningar

Kristina Ahlström

Ställ om klockorna i dag

De elektroniska klockorna ställdes om automatiskt i natt. Vi har nu åter normaltid eller om du vill kalla det vintertid. Mina manuella klockar kan jag ställa om enkelt men min kropp kan jag inte ställa om genom att skruva på en knapp. Min inre matklocka är fortfarande på gårdagens mattider.

Det brukar ta några dagar och som jag önskar att vi slapp dessa två veckor om året när vi ställer om klockarna, önskar att vi enbart hade en tid.

Läser i DN i dag att vi haft tidsomställningen sedan 1980, det var länge. För några år sedan var det på gång ett arbete i EU-kommissionen om att ta bort tidsomställningen. En omröstning ägde rum mars 2019 i EU-parlamentet för att 2021 sluta ställa om klockorna. Men sedan tog det stopp. Ministerrådet i EU var oenigt och inga nya beslut har enligt DN tagits fram i frågan. Kanske var svårigheterna att varje EU-land själv skulle välja hur de ska göra och att det då blir olika tider inom EU. Jag hoppas i alla fall att vi snart ska slippa detta.

I väntan på det vill jag bara påminna om att vara särskilt noga denna vecka. För mig innebär det:

Hålla samma tider som förra veckan, de tidigare tiderna och inte de gånger jag drog över. Som lunch som jag äter mellan 12–13, denna vecka måste jag äta lunch kl. 12. Om en vecka kan jag börja tänja på tiden igen, men denna vecka går det inte. För i dag när klockan är 12 är min matklocka 13! Om jag väntar till 13 i dag så är ju min matklocka 14, det är för sent för att äta lunch. Och så blir det hela dagen. Fika 15, middag 18. Nu kom jag på att jag bokat ett coreflex soft pass klockan 17 i dag söndag, men då blir det för sent med middag 19! Bokar av passet och får gå nästa söndag. Det får bli en promenad eller stretcha själv hemma. För i dag är det inte en bra dag att tänja på mattiderna.

Det kommer att kännas i kroppen att det är annorlunda i veckan, men jag får inte migrän. I slutet av veckan kommer det att kännas bättre och om en vecka som vanligt igen.

Önskar er alla en smärtfri och solig vecka!

Kristina Ahlström

Skräp-kommentarer

I dag har jag tagit bort möjligheten att kommentera inlägg på denna sidan. Det har inte varit något seriöst sedan 2016 och nu kommer alltmer skräp, mycket med kommentarer på ryska, spanska och andra språk – och jag har ingen text på sidan på dessa språk, så det kan inte vara någon som har läst denna sidan.

För varje gång någon skräp kommentar lämnas får jag ett mejl om det, som ska hanteras. Nu förenklar jag administrationen och stänger kommentarsfälten. Om du vill kommentera någon text på hemsida så mejla till adressen nedan. Eller skriv till oss på Facebook.

info(at) migraninfo.se

Höstliga hälsningar

Kristina

Bra mellanmål på Kafé

Bra mellanmål hittade jag på Stadsmuseets kafé i Stockholm i går. Besökte Slussen för att se platsen för den nya bussterminalen – insprängt i Katarinaberget. Efteråt fikade vi och det var inte många som hittade ner dit trots att många var på Södermalmstorg för att se utställningar eller passera för att ta tunnelbana eller buss.

Här hade de små fina smörgåsar till mellanmål. Jag blev så glad. Ofta finns det bara stora smörgåsar, nästan lunchmat, att köpa på caféer. Det är för mycket till ett mellanmål. I går köpte jag en liten köttbullsmörgås med rödbetssallad så jag fick även bra grönsaker till. Dessutom på grovt bröd! Gott och bra för att hålla blodsockret stabilt!

Det är fri entré till museets utställningar. Kvällsöppet tisdagar och torsdagar.

30 personer nu skriva på namninsamlingen!

Den 5 januari i år fick jag ett meddelande om att en till person skrivit under namninsamling för att hen är beredd att berätta om att hen är hjälpt från migrän genom stabilt blodsocker. Jag blev så glad! Det är så fantastiskt att höra när andra blir hjälpta med sin migrän och att de vill berätta om det så att vi kan få metoden vetenskapligt undersökt snart.

Det har tagit tid sedan vi startat att nå 30 personer på namninsamlingen och det kan tyckas långt till 100. Jag vet att många fler har blivit hjälpta och jag uppmanar er att också skriva under namninsamlingen. Det är så svårt att få forskare intresserade och för att fler ska bli hjälpta måste metoden undersökas vetenskapligt annars kommer sjukvården att fortsätta att följa de gamla kunskaperna.

Känner du någon som blivit hjälpt med stabilt blodsocker? Tipsa om vår namninsamling http://migraninfo.se/namninsamling/

Kristina Ahlström

Fortfarande fri från migrän – efter 31 år!

Här kommer en hälsning från Gun-Britt Ahlström som i augusti 1990 blev fri från migrän efter att ha provat metoden med stabilt blodsocker som Rodolfo Low beskrivit. Hennes berättelse om hur hon läste om metoden finns i boken: Fri från migrän – Orsak och botemedel till en av våra stora folksjukdomar. Gun-Britt är också medförfattare till en barnbok om metoden: Moa och migränmonstret.

Nu har jag i 31 år varit fri från migränattacker. Nu när 2021 går mot sitt slut tänker jag på vilka fördelar det har gett i mitt liv.

Jag vaknar varje morgon med en känsla av lätthet i mitt huvud och tror nästan inte att det är sant. Tidigare under min migränperiod vågade jag knappt känna efter på morgonen om jag hade ont eller inte.

Härligt att kunna umgås med släkt och vänner utan att behöva oroa sig för om det ska bli av beroende på hur jag mår. Slippa meddela återbud till umgänge och trevliga aktiviteter för att jag hastigt fick ett migränanfall. Nu får jag liksom alla andra tänka på att följa rekommendationerna på grund av pandemin när vi ska ses.

Det är som en dröm att alltid känna mig mätt då jag före mina migränanfall alltid kände starka hungerskänslor. Med metodens regelbundna matvanor är jag aldrig hungrig.

Behöver inte tänka på vikten. Metoden att äta mindre måltider sex gånger dagligen är helt perfekt för mig som migränpatient och även för många andra. Det är välkänt att hunger ger huvudvärk. Metoden ger inga biverkningar och jag äter som Socialstyrelsen och Livsmedelsverket rekommenderar. Jag känner mig mycket trygg med kunskapen om hur jag ska äta och vad jag kan äta. I stort sett allt men alkohol är inget bra. – Det går att ändra matvanor.

Jag har under denna tid lärt känna min kropp på ett helt fantastiskt sätt och som jag har stor glädje av. Jag har lärt mig otroligt mycket om kost, om långa kolhydrater, fibrer, proteiner och fett och mycket mera.

Vill du göra en migränsjuk person glad i Jul? Ge en bok om den metod som hjälpt mig och många andra – kanske kan mottagaren också bli hjälpt!

Hälsningar

Gun-Britt Ahlström

Illustration av Eva Lindén i Moa och migränmonstret.

Övergång till vintertid

Veckan efter övergång till normaltid – vintertid är lite besvärlig. Jag önskar att vi inte hade sommartid utan enbart en tid så man inte behöver ställa om 2 gånger om året. Omställningen på hösten är svårast.När man som jag äter på regelbundna tider är en timmes förskjutning något jag måste tänka på första veckan.

Efter en vecka är jag inställd på de nya tiderna, men de första dagarna gäller det att tänka till. Jag brukar äta lunch mellan 12-13 varje dag – inte senare än 13. När tiden förskjuts så är den nya tiden egentligen 13-14! Så det gäller för mig att de första dagarna se till att hålla tiden 12 för lunch – eftersom min kropp då är inställd på att klocka är 13!

Om jag håller mig strikt till det de första dagarna kan jag successivt gå över till den nya tiden och i nästa vecka återigen äta lunch mellan 12-13. När jag äter så regelbundet så känns det de första dagarna i kroppen de gamla tiderna. Så det är inte så svårt att komma ihåg, men om man har aktiviteter eller arbete så är det lätt att glömma bort omställningen, det finns risker för huvudvärk då.Men efter en vecka är det som innan och det känns skönt.

Lycka till alla ni som också äter regelbundet!I den blå handboken finns fler tips på hur man håller blodsockret stabilt. Finns som tryckt och e-bok och att låna på bibliotek.

https://www.adlibris.com/…/fri-fran-migran—handboken…

Kristina Ahlström

Sänkt pris på första boken!

Vi har nu sänkt priset på den första Fri-från-migrän-boken. Den gavs ut inbunden i december 2014. Därefter har den getts ut i elektronisk format och i pocket. Nu sänker vi priset på den inbundna boken med färgbilder.

Innehållet är fortfarande aktuellt. Tyvärr verkar inte någon vetenskaplig utvärdering av metoden ännu ha skett, men fler och fler patienter har blivit fria från sin migrän tack vare att de har provat metoden – som är helt biverkningsfri.

En bra present till någon som ännu inte har läst den.

Bra för dig som läst boken i pocket eller digitalt och vill läsa om den, spara den och ha ett mer hållbart exemplar.

Bokus

Adlibris

Kristina Ahlström

Vaccinering Covid-19 och stabilt blodsocker?

I Storstockholms diabetesförenings medlemstidning svarar Kerstin Brismar på frågor från läsaren, hon är professor och forskare vid Karolinska institutet. I senaste numret 2/2021, svarar Kerstin Brismar på en fråga om hur man kan minimera biverkningar för riskgrupper vid vaccinering mot Covid-19:


”Det bästa råd jag kan ge dig är att ha så bra blodsocker som möjligt dagen när du vaccineras och dagarna därefter. Flera studier har visat att man får större symtom och blir mer påverkad om blodsockret är högt eller långt. Vaccination kan eventuellt höja ditt blodsocker, men då får du ta lite extra måltidsinsulin.”


Ovanstående svar gäller till en person som har diabetes typ 1. Kanske detsamma gäller oss som håller blodsockret stabilt för att inte få migrän?


Det är känt att en infektion kan påverka nivån på blodsockret, så kanske att en vaccinering också påverkar? Jag måste alltid hålla mitt blodsocker stabilt för att inte få migrän, varje dag och kan inte justera det med att tillföra insulin.

När jag ska vaccinera mig ska jag tänka särskilt på att hålla mitt blodsocker stabilt och inte tänja på gränserna dagarna före och efter vaccineringen.


Kristina Ahlström

Forskningsfusk

Den nybildade Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, förkortat npof. har den 4 september 2020 fattat ett beslut om oredlighet i forskning i fyra artiklar.

Nämnden konstaterar att bilder som publicerats i fyra av artiklar är att betrakta som manipulationer. I ärendet är det inte stridigt att bildpubliceringarna i fråga har varit felaktiga, bland annat har man använt bilder som inte visar de resultat man beskriver. Det får därför anses stå klart att de anmälda förfarandena i denna del utgör förfalskning i lagens mening.

Utgångspunkten för nämndens prövning är att en förfalskning i princip är en allvarlig avvikelse från god forskningssed. Även om en bildmanipulering inte alls har påverkat forskningsresultatet eller endast i liten utsträckning har påverkat, så saknar det i princip betydelse vid bedömningen av allvarligheten. Nämndens slutsats är att avvikelserna i detta fall var allvarliga.

Med hänsyn till att forskarens erfarenhet och ställning i de aktuella forskargrupperna anser nämnden att det faktum att hon vid återkommande tillfällen granskat och godkänt felaktiga bilder inte kan ses endast som en följd av ursäktlig okunskap eller ett tillfälligt förbiseende. Nämnden bedömer därför att hon förfarit grovt oaktsamt.

Av utredningsmaterialet framgår att åtminstone en av bildmanipulationerna har skett på ett sent stadium i granskningen, att ett flertal forskare har granskat bilderna samt att det inte varit enkelt att upptäcka att det rört sig om felaktiga bilder. Mot bakgrund av att forskaren har ett tydligt ansvar för att ha godkänt underlag med bildmanipulering vid återkommande tillfällen ändrar dessa omständigheter dock inte nämndens bedömning.

Sammanfattningsvis fann nämnden att forskaren gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning beslut: 2020-09-04 Dnr: 3.1-20/0022

Ärendet visar på problem med artiklar som flera forskare skriver under – kanske litar man för mycket på sina medförfattare och kontrollerar inte lika mycket innehållet i artikeln som om man skrivit under artikel ensam? Viktigt att frågan om ansvar för att underteckna en forskningsartikel blir prövat.

Kristina Ahlström

27 personer skrivit på!

I dag fick jag ett meddelade om ännu en person som är hjälpt av stabilt blodsocker från sin migrän. Det glädjer mig så mycket! Uppskattar alla som skriver på och vill medverka till att det händer något inom migränforskningen.

Känner du någon som är hjälpt av metoden med stabilt blodsocker – tipsa om namninsamlingen.

Kristina Ahlström

26 personer på namnlistan!

Vi är 26 personer som har skrivit på namninsamlingen för forskning om stabilt blodsocker. Du som är hjälpt av den metoden kan också skriva på. Ju fler vi blir desto fortare måste de intressera sig för metoden.

Läs mer under fliken ”Namninsamling”.

25:e personen till namninsamlingen!

Nyss fick jag meddelande om att ännu en person till skrivit på namninsamlingen för forskning om stabilt blodsocker och migrän. Personen har provat metoden sedan början av 2019. Så roligt att börja det nya året med ännu en person som blivit hjälpt och som vill att metoden ska utvärderas vetenskapligt.

Vi vill veta varför vi är friska när vi följer metoden med stabilt blodsocker. En helt biverkningsfri metod och i enlighet med råd från Livsmedelsverket om hur man bör äta vilka i sin tur bygger på forskning. Fler kan bli hjälpta. Innan alla har fått information och chansen att prova metoden kan man inte säga vem som blir hjälpt. Utan forskning kan vi inte veta detta, bara uppmana andra att prova.

Det är nu hög tid att forskare inom migränområdet tar sig än även denna metod och inte ensidigt fokuserar på symptomlindring i form av läkemedelsbehandling.

För ett smärtfritt år!

Kristina Ahlström

Första översättningsboken köpt i nät-bokhandeln!

Det firar vi med fika med saffransbullar.

Till lussekatten tar jag några rader råg-knäckebröd och skivad selleri – så att blodsockret inte ska stiga så snabbt. Gott och enkelt.
Denna saffransbullen är lite söt, den som vill vara säker på att hålla blodsockret stabilt kan äta något långsammare livsmedel till eller ta bort pärlsockret som är dekoration. Denna bulle hade dessutom smak av apelsin – mycket god..

Julklappstips 2 december

Boktips: Riktiga män äter sallad – mat som får dig att må bra och leva längre

Mer grönsaker på tallriken inte bara krymper midjemåttet och förhindrar hjärtinfarkter, nyttigheterna kan även öka muskelstyrkan och minska impotensproblem. Det visar den vetenskapliga forskningen. Så stor det på baksidan av boken.

Mai-Lis Hellénius professor vid Karolinska Institutet menar att detta borde flera män få veta. I boken Riktiga män äter sallad berättar hon mer om det tillsammans med Börje Salming och andra kända män som ändrat inställning till sallader. Kocken KC Wallberg har komponerat läckra salladsrecept som garanterat gör dig mätt. Det handlar om riktig mat för riktiga män.

Boken finns gavs ut av ICA bokförlag 2012 och finns att köpa i bokhandeln – Fortfarande aktuell! Köp den av nätbokhandeln eller besök din närmaste fysiska bokhandel.

Länk till BOKUS

Länk till ADLIBRIS