Almedalen 3 juli 14.30

Vem är intresserad av livstilsbehandling av migrän?

Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal B11
Tid: tisdag 3 juli 2018 kl. 14.30-15.15

Beskrivning av samhällsfrågan

Mer än 10 % av befolkningen lider av migrän. Ingen vet orsaken till sjukdomen. Sjukvården behandlar genom att lindra symptomen med läkemedel. Flera är hjälpta genom att hålla blodsockret stabilt, men varför intresserar sig inte forskare för det? Varför granskar inte media forskarnas val av område?

Utökad information om evenemanget

Efter många år som frisk migränpatient genom livsstilsåtgärder och två böcker om detta undrar juristen och författaren Kristina Ahlström varför forskarna i Sverige inte visar intresse för en helt biverkningsfri metod. Forskare om andra sjukdomar talar i dag om vikten av att äta bra och röra sig, inte minst för att förhindra diabetes typ 2. Genom att hålla blodsockret stabilt varje dag undviker Kristina Ahlström migrän.

Teorin bakom är att en överaktiv bukspottkörtel producerar för mycket insulin vilket startar en kemisk reaktion som utlöser smärtan. – ”Jag vet inte om teorin håller, men metoden har hjälpt mig i över 27 år” säger Kristina Ahlström. Fler som provar metoden blir hjälpta men forskarna och sjukvården visar inget intresse. ”Stör jag i affärerna” undrar Kristina Ahlström. För vem förlorar på att patienterna blir friska utan läkemedel? Tjänar media på att inte granska forskares val av område att studera?