Nu blommar häggen

IMG_0072

Nu blommar häggen och man borde vara ledig fram till syrenerna blommar när det är som vackrast i Sverige. Roligt att läsa lite mer om uttrycket och om häggen, jag hittade följande intressanta uppgifter:

”Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten Stängt mellan hägg och syren. Teorierna om uttryckets ursprung – och upphovsman – är många, men ingen av teorierna har kunnat beläggas. Många anser dock att uttrycket har varit vanligt bland just skomakare.” (hämtat från www.sprakochfolkminnen.se)

De  vita, sött doftande blommorna i långa klasar pryder det fint gröna lövverket.  ”Arten, som hör hemma i Europa och Asien, växer på fuktig skogsmark, i snår och vid stränder. I Sverige är den allmän i hela landet, utom på Öland och Gotland där den saknas; i fjällen når den upp i subalpina bältet och då som underarten nordhägg .” Nationalencyklopedin, hägg. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/hägg

Så språk, uttryck och växter flätas samman. Roligt att häggen finns i hela Sverige utom på de stora öarna, men de har så mycket annat fint som växer.

Härligt är det i alla fall med vår.

Kristina Ahlström
#Blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *