Nödproviant

”När jag är bortbjuden och osäker på hur det blir med maten äter jag innan jag går bort eller har med mig något som kan kallas för nödproviant: livsmedel som går att ta med sig i en handväska utan att det kladdar och går att äta lätt och smidigt utan bestick.

Enklast är knäckebröd, morotsslantar och nötter. Morötter är praktiskt och gott att äta även råa. En morot i stavar eller slantar i en plastpåse. Nötter är bra protein. Helst osaltade och orostade, men ibland får det duga med både rostade och salta, det påverkar inte blodsockret men väl näringsinnehållet. Falu rågrut går att bryta i småbitar och äta diskret. Det går också bra att äta utan pålägg.

Om man har en fast arbetsplats kan man där förvara en konservburk med makrill i tomatsås eller musslor. Sådana konserver går att förvara länge och behöver inte värmas. Man kan ta det till knäckebröd som också kan förvaras länge.

Grönsakerna är svårare att förvara, men om det finns ett gemensamt kylskåp kan man förvara dem där. Det finns även torkade fiberrika grönsaker att använda till soppor och i friluftsbutiker finns färdigförpackade portioner med torkade grönsaker. Sådana är också bra på arbetet och inte bara till soppa eller på fjällvandring. De ska helst kokas men om man lägger dem i hett vatten en stund går de att äta. Även kött finns torkat att använda.”

(Hämtat från Fri från migrän s. 66–67.)