Glöm inte att äta i värmen!

I högsommarvärmen tappar man lätt aptiten och vill äta något lätt eller hoppa över måltider. Men om man måste hålla blodsockret stabilt är det viktigt att inte glömma bort tallriksmodellen och att äta regelbundet. För mig gäller det att aldrig glömma det, för då får jag migrän.
 
Jag håller samma tider på sommaren som vintern, men äter lite lättare när det är så varmt dock utan att glömma de fiberrika grönsakerna och kolhydraterna. Gurka och tomat lockar med sin friskhet, men de räcker inte till en lunch eller middag utan då måste man komma ihåg andra grönsaker också. En enkel grekisk sallad kan enkelt göras så att alla delar finns med. Lägg exempelvis till
 
– morotsslingor med potatisskalare
– sockerärter
– skivor av bladselleri
– lök
 
Glöm inte något kolhydratrikt som en skiva fullkornsbröd eller matvete i salladen. Tillsammans med feta-osten får man då en fullvärdig lunch eller middag – som smakar bra i värmen. Ett annat tips är att göra en sallad med matjessill.
 
Glass går bra efter en lunch eller middag, aldrig i stället för eller som ensamt mellanmål. Bättre än gräddglass är att mixa frysta bär med yoghurt – ät direkt. Gott och nyttigt.
 
Och så drick mycket vatten! Tänk på att sötade drycker som läsk och juicer påverkar blodsockret snabbt, om du ska dricka sådant så drick det till en måltid aldrig ensam. Då är vatten bättre – och en bättre törstsläckare än vatten finns inte!
 
Soliga hälsningar
 
Kristina Ahlström