Biverkningar eller bonusverkningar

Vid behandling av migrän med läkemedel finns det biverkningar. Eller rättare sagt risk för biverkningar, för det är inte alla som får biverkningar av läkemedlet.

Med biverkning avses vanligen en icke avsedd (vanligen negativ) effekt av (läke)medel  redan när man tar det enligt en rekommenderad dos. Detta enligt ne.se.

Jag som håller mig fri från migrän genom min livsstil har inga biverkningar av detta. När läsare av min bok  hör av sig och berättar om  hur bra de mår påminns jag om alla andra positiva effekter metoden har. När man håller blodsockret stabilt, när man äter regelbundet blir man piggare, klarare i tanken och orkar mer, många går dessutom ner i vikt.  Kan det vara bättre?

Enligt ne.se är bonus en modern bildning av latinets boʹnus som betyder god. Termen innefattar olika former av gottgörelser och belöningar, tillägg, återbäringar eller rabatter av något slag. Jag skulle säga att de positiva effekterna av att hålla blodsockret stabilt förutom att slippa migrän är en bonus. Man kan säga att metoden har bonusverkningar.

Regelbundna måltider, för min del tre huvudmål och tre mellanmål, varje dag kan tyckas svårt innan man provat, men det blir till snabbt en vana. När jag gör iordning frukosten planerar jag mina måltider för dagen. Kommer jag att vara på kontoret? Äter jag lunch ute på restaurang? Behöver jag ha mellanmål med mig till konferensen eller mötet? Behöver jag ta med mig skivade morötter för att förstärka en enkel middag innan aktiviteten på kvällen? En snabb titt i kalendern visar mig vad jag behöver ta med mig. Det har blivit en vana under de 25 år som jag har praktiserat denna metod. Vinsten att inte ha migrän är obetalbar.

Metoden måste utvärderas vetenskapligt snart och innan dess kan jag bara uppmana alla med migrän att prova metoden. För om man vet att det är migrän man har är det helt ofarlig att prova, det är ingen risk för biverkningar – bara chanser till bonusverkningar. Prova 14 dagar och se om du också märker effekt.

Kristina Ahlström

#Blogg100 #migräninfo