Korn gör under för hälsan
står det att läsa i en artikel i tidskriften Jordbruksaktuellt den 2 mars 2016. Av Katarina Johnssons artikeln framgår att forskning vid Lunds Universitet har visat att ett ökat intag av korn kan förbättra folkhälsan. Blodsockret regleras och risken för diabetes två samt hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Se hela artikeln här.
Ann Nilsson docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning säger att ”Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor”. Mer information från universitetet se här.
Jag blir så glad när jag läser om forskning om mat. Tänk ett Centrum för preventiv livsmedelsforskning, så intressant. Ser fram emot att ta del av mer forskning därifrån. Läs mer om dem här.
I artikeln i Jordbruksaktuellt redovisas tips från forskarna för att hålla blodsockerbalansen, något som hjälper mig att vara fri från migrän. Bra att tänka på för alla.
- Ät bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, gärna med blandade sädesslag.
- Undvik vitt mjöl.
- Blanda kornkärnor i soppor och grytor, använd gärna som ersättning för ris.
- Ät mer baljväxter, de innehåller en bra blandning av kostfibrer och har liksom korn ett lågt GI.
Kristina Ahlström
#Blogg100 #migräninfo