Vitaminer finns i mat

Intressant avsnitt av Vetenskapens värld igår. De visar på hur sjuk man kan bli om man inte får i sig tillräckligt med vitaminer och samtidigt hur farligt det kan bli om man äter för mycket vitaminer. Det är en fråga om dosering. TV-programmet Sanningen om vitaminer – Vetenskapens värld kan ses till och med den 18 september 2019.

Riktigt förvånad blev jag att man i dag har personer i USA som lider av skörbjugg. En sjudom som enkelt kan botas genom att äta tillräckligt med c-vitamin, ibland kan en apelsin om dagen vara tillräckligt. Men att personer i USA i dag får sjukdomen för att de äter mat som inte innehåller tillräckligt med näring är skrämmande. Jag trodde att skörbjugg endast fortfarande drabbade fattiga delar av världen, men även tydligen andra delar av världen. Det är tydligen inte enbart en fråga om ekonomi.

I programmet visas hur kunskapen om vitaminer endast har funnits i ett hundratal år och hur svåra sjukdomar som numera kan undvikas enbart genom att se till att få näringsriktig mat. Om man är frisk i övrigt är de vitaminer man får i sig i näringsriktig kost tillräckligt, man behöver inte ytterligare vitaminer i tablettform. Att äta rätt och balanserad mat regelbundet gör mig fri från migrän, men jag är också glad att det är den kosten som ger mig mycket näring.

Enligt Livsmedelsverket har senare års stora kontrollerade studier upprepade gånger visat att extra tillskott av vitaminer till människor som redan får i sig tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler från maten inte har några positiva hälsoeffekter. De har funnit att det till och med vara skadligt i vissa fall. Det kan handla om en liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan vara skadligt, ett exempel på detta är A-vitamin. Se Livsmedelsverkets information om Vitaminer och antioxidanter.

Kristina Ahlström
20 augusti 2019