Vad driver forskning?

Den metod som jag följer sedan augusti 1990 innebär att jag ser till att mitt blodsocker är stabilt. Metoden har inga biverkningar, den är i linje med vad Livsmedelsverket rekommenderar för god hälsa och att förebygga andra sjukdomar. Men metoden utvärderas inte vetenskapligt och det tas till intäkt för att sjukvården inte kan upplysa om denna metod.

Men om man inte kan hjälpa en sjuk person på något sätt med hjälp av vad som anses vara vetenskap och beprövad erfarenhet, borde man inte rimligen kunna informera om att det finns personer som säger sig blivit hjälpta av att hålla blodsockret stabilt. Att det skulle kunna vara något att prova?

Det är verkligen svårt att förstå att metoden inte är vetenskapligt utvärderad än, om man tror att forskning och sjukvård drivs av patienten i fokus. Om man ser till att det finns andra intressen än att patienter ska bli friska, så är det kanske inte så svårt att förstå. Jag använder inga migrän-läkemedel, och om ännu fler kan vara utan dessa läkemedel så innebär det förstås en minskad försäljning för läkemedelsindustrin. Men det kan väl ändå inte vara det som driver eller motverkar forskning?

Kristina Ahlström