Surkål på skånska

#Blogg100

För en tid sedan besökte jag en ny livsmedelsbutik för att prova en ny sorts surkål. Det är perfekt att ha hemma och lägga till lunch eller middag så är tallriksmodellen uppfylld, och gott är det.

Jag frågade direkt en i personalen  var de hade surkålen och mannen tittade på mig och sa frågande: – Solkräm?

Då kom jag ihåg att jag talar skånska och jag var inte i Skåne. Var har ni surkålen? är en svår mening på skånska för den som inte kan dialekten. Men efter tydlig och långsam artikulation gjorde jag mig förstådd och blev visad till en kyldisk.

Där fanns det tre sorters surade grönsaker. Perfekt. Jag tog en av varje för att prova alla sorterna. Sedan såg jag runt i kyldisken, kanske något annat gott att köpa. Så snopen jag blev. Där stod färdiga pastasallader bredvid gröna prinsesstårtor. Det var en salig blandning. Dit hade jag inte hittat själv utan guidning.

Så tips till dig som är skåning och på bortaplan: Tala tydligt om du ska fråga efter surkål.

Kristina Ahlström