Sanning om kolhydrater

Bra brittisk dokumentär om kolhydrater från 2017. Bra film att börja det nya året med. Den ger ny kunskap, påminner mig om vad jag tidigare lärt mig visar tydligt hur viktigt det är att tänka på vad jag äter. Inspirerande.

Intressant att de delar in kolhydrater i tre grupper: Vita, beige och gröna kolhydrater. Man kan nästan gissa vad de innehåller:

vita – vitt tillsatt socker

beige – potatis, pasta och ris

gröna – grönsaker!

Jag brukar säga att det finns bra kolhydrater och det finns dåliga, eller som man tidigare sa: snabba och långsamma kolhydrater. Kontentan är i alla fall att det är kolhydrater som är gröna, långsamma – som är bra för ett stabilt blodsocker och även andra hälsofaktorer.

Om filmen: ”Kolhydrater är en het potatis. Allt fler människor anses överviktiga och enligt många experter beror det på att vi äter för mycket av fel sorts kolhydrater. Men när vi ständigt matas med nya rön är det svårt att veta om vår lunchpotatis är en bra näringskälla eller en genväg till dålig hälsa. Läkaren Xand Van Tulleken tar sig an utmaningen och slår hål på myterna om kolhydrater, och presenterar resultat som kan ha en stor inverkan på din hälsa.” – Filmen kan ses fram till den 2 maj 2019.

/Kristina Ahlström