Julklappstips 5 december

Fler bra matböcker

Här kommer fler tips på presentböcker, böcker som har gett mig inspiration att laga mat med mer grönsaker och minska på det vita sockret. Böckerna finns i fysisk och nätbokhandeln, om de inte finns där kan man söka på Bokbörsen, en webbplats där antikvariat samlats så att man enkelt kan beställa böcker, ofta till bra priser och i fint skick.

Sockerfritt – Nyttigt, gott och enkelt – Lär dig laga mat utan dåligt socker av Sue Quinn, Pagina Förlag. Boken är pedagogisk och inspirerande, glöm dock inte att även naturligt socker påverkar blodsockret men är lättare att hantera då det även finns andra ingredienser och näringsämnen som gör att blodsockret stiger långsammare, som fett.
Vegetariska kokboken – Grundkokbok, av Inga-Britta Sundqvist, ICA Bokförlag. Mycket inspirerande trots sitt fyrkantiga omslag! Innehållet blommar och innehåller även information om näringsämnen, örter, tillsatser, måltidsplanering, konserveringen –verkligen innehållsrik.
Syrat – En inspirerande vägledning för dig som själv vill göra surdeg, yoghurt, surkål, kefir, kimchi och mycket annat av Charlotte Pike, Pagina förlag. Både enkla och avancerade recept.
God grön jul – Vegetariskt julbord av Erik Cardfelt och Karin Olsson, Prolog förlag. Kålrotslåda, rödkålssallad och många andra bra recept att ha till jul. Inte minst kan det vara svårt vid julborden att hitta bra grönsaker. I boken får man många tips på komplement till vanligt julbord och inspiration att göra ett helt grönt julbord.
Fermentera – Mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell, Norsteds Förlag. Surkål är det enklaste att börja med, mycket bra att ha hemma och enkelt att komplettera de flesta måltider med för att få fiberrika grönsaker.