Julklappstips 3 december

Torkade äppelringar är bra som reserv.
Torkade äppelskal kan man ha till te ensamt eller blandat med annat.
Ett enkelt sätt att torka äppelringar är att sätta dem på blomsterpinnar
mellan två stolar, det tar några dagar och jag låter dem torka extra länge
så att jag säkert vet att de håller för förvaring.

För att hålla blodsockret stabilt och migränen borta är det bra att alltid ha bra reservmat hemma. Nödproviant är ofta knäckebröd och morötter, men det är bra att ha något gott också. Torkad frukt är mer koncentrerad när det gäller socker och kan påverka blodsockret snabbt, det gäller att inte äta för mycket. När man köper torkad frukt i butik kan det vara extra sötad med socker, så det är bättre att torka själv. Då vet man vad det är för frukt som man äter också.

Torkad frukt kan man förvara på sin arbetsplats, fritidshus eller platser man inte besöker så ofta så att det alltid finns något i reserv att äta. Det går bra att ha med sig i handväska utan att det kladdar eller blir för gammalt. Ett knäckebröd kompletterat med några torkade äppelringar blir ett bra mellanmål, lite trevligare än bara knäckebröd. Det gäller bara att inte äta för mycket av den torkade frukten.

När man torkar är det enklast att skala frukten innan, skalen kan man också torka och använda i te. Jag torkar även kärnhuset, det är inte så gott att äta torkat men i te blir det mycket bra.

Torka äpplen och lägg i en burk och ge bort till någon i jul, eller dig själv. En trevlig burk gör det roligare att förvara. En glasburk visar innehållet tydligt, och det är vackert med frukt.

Kristina Ahlström