Julklappstips 12 december

Vilda växter och träd

Denna vackra lilla bok har jag tittat mycket i. Den beskriver ett 50-tal nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Boken visar var och när vi bäst kan plocka dem. Man får lära sig göra egna örtteer, oljor och salvor. Hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i sallad, bröd och soppor.
En vacker bok med beskrivna av våra träd så att man kan känna igen dem alla säsonger, inte minst utan löv är de svåra men det finns kännetecken då också. Knoppar och blad kan användas till te och infusioner – Bra tips i boken! Mari-Louise Eklöf har i sitt företag Inspira trevliga vandringar i Stockholmstrakten där man får se träden i verkligheten och sedan prova på att göra olika blandningar till te eller oljor. I våras lärde jag mig använda lönnträdets blommor till smaksättning av bordsvatten – Så vackert och gott!

Vilka växter till mat, krydda och bättre hälsa av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf & Ingrid Holmberg, Norstedts förlag.

Svenska träd – Upptäck, känn igen och använd av Pelle Holmberg, Marie-Louise Eklöf & Maj-Britt Rehnström, Prisma förlag.